Home / Blog / Doživite povijest Zadra putem virtualne šetnje!
  • image2
  • image5
  • image4

Doživite povijest Zadra putem virtualne šetnje!

Ako imate namjeru posjetiti Zadar, grad u samom srcu Jadrana, Virtualna šetnja kroz povijest Zadra jednostavno mora biti na Vašoj „bucket“ listi. Riječ je o šetnji kroz povijesnu jezgru Zadra uz vodstvo stručnog asistenta do 8 najatraktivnijih lokacija gdje ćete uz pomoć VR (Virtual Reality) naočala otkriti kako je Zadar izgledao u različitim povijesnim razdobljima. 

Što je virtualna stvarnost (VR)?

Virtualna stvarnost je moderna digitalna tehnologija koja omogućuje korisniku interakciju s umjetnom 3D okolinom. U lipnju 2019., u Zadru je predstavljen jedinstveni i inovativni turistički proizvod „Virtualna šetnja kroz povijest Zadra“. Zainteresiranim korisnicima omogućen je realističan doživljaj povijesti uz bogate HQ animacije, 3D modele povijesnih građevina, zvučne efekte i prikaze od 360°.

VR naočale koriste tehnologiju koja stvara iluziju dubine te tako korisnici stječu dojam da se nalaze u stvarnom 3D svijetu. S ovim inovativnim proizvodom, Zadar je pokazao da prati globalne trendove korištenja modernih tehnologija implementiranih u turizmu, kao vodećoj gospodarskoj grani Republike Hrvatske. Samim tim, domaćim i stranim turistima ponuđeno je nešto novo, inovativno, čime se ne može pohvaliti gotovo nitko u Hrvatskoj i regiji.

img_20190617_105324_resized_20190617_095116200

Što korisnici mogu vidjeti u virtualnoj šetnji kroz povijest Zadra?

Za početak, bitno je naglasiti da VR naočale mogu koristiti sve dobne skupine, a korisnicima nije potrebno napredno tehnološko znanje za korištenje istih, a sve to zahvaljujući jednostavnom kontroloru koji je bluetooth vezom povezan s naočalama. Audio sadržaj VR naočala dostupan je na 7 svjetskih jezika (hrvatski, engleski, njemački, talijanski, francuski, španjolski, esperanto).

Virtualna šetnja kroz povijest Zadra zamišljena je kao šetnja u trajanju 1:30-2:00 sata uz zastajanje na 8 lokacija u staroj jezgri Zadra. Gledanjem kroz virtualne naočale vidjet ćete izgled nekadašnjeg rimskog foruma, odnosno njegovu izgradnju iz zraka, uklopljenu u današnje stanje, rimske taberne i stupove te hram i treći žrtvenik na Kapitoliju.

Iduća točka je zadarska Zelena pijaca u kojoj će korisnici moći vidjeti bombardiranje okolnih zgrada iz vremena II. svjetskog rata. Potom slijedi – bombardiranje Zadra u II. svjetskom ratu, gdje se korisnici nalaze u balonu na vrući zrak iznad zvonika katedrale. Prikazuje se stanje prije bombardiranja, bombardiranje episkopalnog kompleksa i dijela grada, animacija naleta aviona, bombardiranje i ruševine u plamenu nakon bombardiranja.

Slijedi točka iz vremena s početka 13. stoljeća, odnosno 1202. godine u kojoj se odvijao 4. križarski pohod. U ovoj točki, korisnici se nalaze u balonu na vrući zrak i gledaju armadu križarskih brodova koja se približava Zadru opasanom gradskim zidinama. Audio vodič simultano objašnjava kako i zašto su križari na 4. križarskom pohodu osvojili i opljačkali grad Zadar.

U nastavku virtualne šetnje, može se vidjeti i najveća dalmatinska katedrala –  katedrala sv. Stošije. Osim same povijesti crkve, koju će korisnici čuti ispred crkve, vidjet će i unutrašnjost katedrale, sarkofag sv. Stošije, sakristiju te krstionicu. Nakon sv. Stošije, na redu je i točka s crkvom sv. Krševana. Unutar ove točke može se vidjeti kako je izgledao nekadašnji klaustar crkve, čuti nešto više o stilu izgradnje stražnjeg dijela, a korisnici će moći vidjeti i unutrašnjost crkve, koja zbog renovacije nije otvorena za javnost.

Posljednja točka je trg slavnog hrvatskog pisca Petra Zoranića. U njoj audio vodič objašnjava povijest lokacije te se može vidjeti animirana izgradnju Rimskih vrata i zidina, animacija gradnje srednjovjekovnih vrata i zidina gdje audio vodič objašnjava stanje u srednjem vijeku na toj lokaciji te za kraj izgradnju mletačkih zidina gdje audio vodič objašnjava zašto je bilo potrebno izgraditi nove zidove i bastione.

image2

Kako još doživjeti Zadar?

Osim klasične virtualne šetnje kroz povijest Zadra, ovo iskustvo možete upotpuniti i uz licenciranog vodiča. Kombinacija virtualnih naočala i licenciranog vodiča čini idealan spoj za one željne znanja o povijesti Zadra, ali i znanja o suvremenim zbivanjima, arhitekturi i sadržajima koje iskusni vodič zasigurno može upotpuniti uz zanimljivosti koje Vam pruža virtualna stvarnost.

image5

Ako želite razgledati Zadar bez korištenja virtualnih naočala, uvijek se možete odlučiti na šetnju s licenciranim vodičem. Za koju se god opciju od tri navedene odlučili, zasigurno ćete spoznati sve ljepote i tajne povijesti koje Vam ovaj biser na Jadranu može ponuditi.

image4

MJESTO POLASKA:

Upit za rezervaciju