Home / Blog / Izleti na Velebit: što posjetiti i koju aktivnost odabrati
  • 1_Winnetou-mountain-tulove-grede-magic-croatia

Izleti na Velebit: što posjetiti i koju aktivnost odabrati

Planina Velebit nalazi se u zaleđu Zadra, a krase ju jedinstvena ljepota i specifičan položaj između mora i kopna. Njezina veličina i jedinstveni krajolik izazivaju divljenje kod brojnih posjetitelja i ljubitelja prirode te aktivnog odmora. Pozornost privlači svojim zadivljujućim vrhovima, krškim fenomenima i biološkom raznolikošću. Ovaj prekrasni krajolik pruža mogućnosti za brojne aktivnosti, a mi vam donosimo neke od njih!velebit-zadar-croatia

O VELEBITU

Planina Velebit je najduža planina u Hrvatskoj. U svojih 145 km dužine ima čak 2 nacionalna parka, a cijelo područje planine je proglašeno Parkom prirode a ujedno je to najveće zaštićeno područje u Hrvatskoj. Zbog svoje vrijednosti i značenja za očuvanje biološke raznolikosti uvršten je i u mrežu međunarodnih rezervata biosfere UNESCO-a.
Zbog iznimno raznolikog i bogatog krajolika Velebit je mjesto koje ima brojne mogućnosti za istraživanje. Bilo da ste zaljubljenik u planinarenje, ili biste željeli upoznati raznolik svijet flore i faune.
Park prirode Velebit najznačajniji je „centar endemizma“ u Hrvatskoj. Na Velebitu su zabilježene 79 vrste endema, a planina je dom velikih zvijeri: mrkog medvjeda (Ursus arctos), vuka (Canis lupus) i risa (Lynx lynx).

MAJSTORSKA CESTA

Majstorska cesta_Magic Croatia

Velebit je oduvijek spajao priobalje s ostatkom Hrvatske, pa je u tu svrhu prometno povezivanje bilo iznimno važno počevši od antičkih vremena do danas. Habsburška Monarhija je u 18. i 19. stoljeću radi razvoja trgovine i prometa izgradila nekoliko značajnih cesta preko Velebita, a Majstorska cesta je jedna od njih. To je 41 km duga prometnica potpuno završena 1832.
Cesta se pruža u smjeru od Sv. Roka preko prijevoja Mali Alan u pravcu Obrovca, a prolazi pokraj geomorfološki značajnog lokaliteta Tulovih greda.
Ova cesta dobila je ime prema naprednoj tehnici gradnje koja je korištena za izgradnju ceste kroz neprohodnu planinu. Prema legendi, radnici su se žalili da je iznimno teško kopati kroz žive stijene planine, pa im je cestovni inženjer ponudio mjeru zlata za istu težinu iskopanog kamena.

TULOVE GREDE

1_Winnetou-mountain-tulove-grede-magic-croatia

Tulove grede su stjenoviti greben strmih kukova od vapnenačkih stijena koje se protežu u dužini od oko jednog kilometar, a najviši vrh je visok 1120 m. Uz ove su stijene vežu se razne narodne predaje i legende. Prema njima, ovdje su se legli zmajevi, a u stijenama su živjele nevidljive velebitske vile. Također se u narodu vjerovalo da je tamo živjela Crna Kraljica koja je donosila nesreću.

Winnetou-Velebit-Croatia
Tijekom 1960-ih na ovoj lokaciji snimljeni su legendarni filmovi o avanturama indijanskog poglavice Winnetoua, temeljeni na romanima Karla Maya. On njemački je pisac čiji su romani prevedeni na tridesetak stranih jezika i tiskani u milijunskim primjercima. Indijanski poglavica Winnetou iz filma umro je na planini Velebit, a nakon smrti slavnog glumca Pierrea Bricea koji je utjelovio glavni lik, njegova supruga prosula je njegov pepeo po ovoj mističnoj planini. Na planini je memorijalna ploča s natpisom posvećenim Winnetouu i Pierreu Briceu.

AKTIVNOSTI NA VELEBITU:

1. Jeep safari Velebit

jeep-velebit-magic-croatia

Jeep safari na planini Velebit vam nudi jedinstvenu priliku vožnje terenskim vozilima starom Majstorskom cestom, uživat ćete u veličanstvenim pogledima s više od 1.000 m nadmorske visine, a vidjet ćete i Tulove grede, jedinstveni krški fenomeni i jedan od najatraktivnijih planinskih vrhova. Tijekom Jeep safarija zaustavit ćete se na tradicionalnom seoskom imanju, smještenom na planini. Tamo ćete otkriti ukusnu tradicionalnu hranu koja se inače poslužuje u ovom dijelu Hrvatske. Cijena po osobi je 670,00 kn. Kliknite ovdje kako biste pronašli detaljan plan izleta.

2. Izlet na Velebit i kanjon rijeke Zrmanje

izlet-na-velebit

Izlet na Velebit i kanjon rijeke Zrmanje je nezaboravna avantura planinarenja na sam vrh Tulovih greda uz vodstvo iskusnog vodiča. Posjetit ćete i vidikovac s kojeg se pruža pogled na nevjerojatan kanjon rijeke Zrmanje. Izlet traje 5 sati i idealan je izbor za one koji su ograničeni vremenom, a žele vidjeti najbolje od Parka prirode Velebit. Program izleta i prijave klikom na ovaj link.

3. Penjanje i vožnja biciklom po Velebitu

zadar-velebit-nature-park

Penjanje i vožnja biciklom po Velebitu je izlet u trajanju 8,30 sati koji će vas odvesti do samog vrha Tulovih greda, vozit ćete bicikl po Majstorskoj cesti i uživati u čistom zraku i nezaboravnom pogledu na zadarsko zaleđe i arhipelag s više od 1000 metara visine.
Više informacija o samom izletu pogledajte na linku ovdje.

Upit za rezervaciju