Home / Blog / 11 stvari koje ne znaš o Zadru
  • bike-zadar-sphinx-magic-croatia

11 stvari koje ne znaš o Zadru

Zadar nisu samo prekrasne obale i brojni otoci, more i plaže. Ako si čuo za Zadar ili si ga posjetio, vjerojatno znaš da ovaj mediteranski grad krije mnoge tajne. Pročitaj kojih je to 11 stvari koje ne znaš o Zadru:

1. 71.471 

zadar-kalelarga

71.471 je broj stanovnika u gradu Zadru, prema Popisu stanovnika iz 2011. godine. Zadar je drugi grad u Dalmaciji, a peti u Republici Hrvatskoj po broju stanovnika.

2. Najveća ravnica u Dalmaciji

zadar

Ravni kotari nalaze se u zaleđu grada Zadra i predstavljaju najveće poljoprivredno područje Dalmacije. Ovaj prostor odlikuje visoka razina očuvanosti prirode i brojni zaštićeni lokaliteti.

3. Jader

zadar (2)

Jader je nekadašnje naselje iz kojeg se je razvio grad Zadar. Jadasini kao stanovnici Idasse ili Jadera prvi se put spominju 384. pr. Kr. Jader je naziv koji su poslije preuzele i druge civilizacije, pa je u 1.st. Jadera  postala rimskom kolonijom (Colonia Iulia Iader).

4. Zadar je prodan za 100.000 dukata Mletačkoj Republici

venecia

Napuljski i hrvatsko-ugarski kralj Ladislav je 1409. godine za 100.000 dukata Veneciji prodao Zadar, Novigrad, Pag, Vranu i svoja prava na Dalmaciju. Taj događaj je u povijesti ostao zapamćen kao ‘sramna prodaja Dalmacije’. Od tada su Mlečani zadržali vlast nad gradom sve do pada Mletačke Republike 1797. godine.

5. Zadar je 2 put ugostio papu

zadar (3)

Papa Aleksandar III. bio je prvi papa koji je posjetio hrvatske krajeve, 1177. godine. Posjetio je Palagružu, Vis i Rab, a u Zadru ga je dočekalo mnoštvo pjevajući pjesme na hrvatskom jeziku. Zadar je drugi put ugostio jednog papu 2003. godine kad je mnoštvo vjernika dočekalo papu Ivana Pavla II. na zadarskom forumu.

6. 2.500 sunčanih sati

zalazak-sunca-zadar

Godišnja insolacija u Zadru iznosi oko 2.500 sati što je iznad prosjeka Hrvatske.

7. Najveći rimski Forum na istočnoj obali Jadrana

zadar-forum

Forum Romanorum (tal.: Foro Romano) je rimski trg u Zadru i najveći prostor takve vrste na cijeloj istočnoj obali Jadrana. Bio je to glavni trg rimskog Iadera na kojem se odvijao javni život grada, a njegova gradnja je započela u 1. pr.Kr.

8. Prvi gradski perivoj u Hrvatskoj

zadar (5)

Zadar je dobio svoj prvi javni perivoj 1829. godine, a podigao ga je po vlastitim zamislima tadašnji vojni upravitelj grada barun Franz Ludwig von Welden. On je bio pasionirani botaničar, oduševljen dalmatinskom florom. Perivoj je podignut na bastionu nekadašnje vojne utvrde u blizini trga 5 bunara, a danas nosi ime Perivoj kraljice Jelene.

9. Zadarska sfinga

bike-zadar-sphinx-magic-croatia

Giovanni Smirich, umjetnik i povjesničar te jedan od najistaknutijih građana 19. stoljeća u Zadru, dao je izgraditi sfingu koja je posebna po mnogočemu. Replika egipatske sfinge u Zadru umjesto šapa ima prste kojima je nekada držala veliki mač, a misteriozna zadarska sfinga na sebi ima i ugravirano pismo nalik hijeroglifima koji do današnjeg dana nisu dešifrirani.

10. 4 svetca zaštitnikazadar (4)

Tijekom stoljeća burne povijesti Zadar čuvaju njegova četiri “ravnopravna” sveca zaštitnika: sv. Šime, sv. Krševan, sv. Stošija/Anastazija i Sv. Zoilo. Blagdan sv. Šimuna slavi se 8. listopada, sv. Krševana 24. studenog, sv. Anastazije 15. siječnja, a blagdan sv. Zoila 16. prosinca. Pročitaj ovdje 4 zanimljive priče o zaštitnicima Zadra.

11. 150 km zračne linije od Italije

ancona-italy

Zadar je udaljen 150 km od talijanskog grada Ancone s kojim ga povezuje međunarodna brodska linija.

Upit za rezervaciju