Home / Blog / Što posjetiti iz Zadra
  • kornati

Što posjetiti iz Zadra

Zadar je smješten u samom središtu Jadrana i savršena je baza za posjet ostalim destinacijama. Samo nekoliko sati vožnje od Zadra smještena su 4 nacionalna parka i 3 parka prirode, tako da na svakom koraku možete pronaći prirodu koja će vas oduševiti. Od planina do slapova, otoka i šarmantnih obalnih gradova, Zadar ima ponešto za svakoga.
Prekrasna Dalmacija je primorska regija s bogatom kulturom i drevnim gradovima starim tisućama godina koji skrivaju nevjerojatna mjesta i priče. Ne samo da Zadar ima UNESCO spomenik, već i Šibenik i Split, gradovi koji se nalaze u njegovoj neposrednoj blizini. To puno govori o važnosti i vrijednosti spomenika kulture ovog područja koja morate posjetiti.
Ako planirate posjetiti Zadar, pročitajte naš popis onoga što biste trebali posjetiti iz Zadra.

1. Kraljevski grad Nin

nin-kraljevski-grad

Nin je grad kraljeva ali i grad zaljubljenih, sa starom gradskom jezgrom smještenom na malom otoku koji je mostovima povezan s kopnom. Taj maleni gradić je kolijevka Hrvatske države i mjesto gdje su se krunili hrvatski kraljevi. Ali Nin nosi i titulu Najromantičnije europske destinacije (European Best Romantic destination), pa ako ste nepopravljivi romantik, onda je ovo grad za vas. Također morate posjetiti ninske plaže. Otkrijte pješčanu lagunu zvanu Kraljičina plaža, koja se smatra jednom od najboljih plaža u Hrvatskoj.
Rezervirajte Izlet u Kraljevski grad Nin, posjet solani i degustacija vina i provedite dan istražujući ovo zanimljivo područje.

2. Otok Pag

pag-zadar

Pag je fascinantan otok s jedinstvenim geografskim obilježjima. Iako na prvu izgleda poput pustog, stjenovitog, krajolika, na njemu se rade najfiniji sirevi u Hrvatskoj, čipka koja je pod zaštitom UNESCO-a, a tu se nalazi i najveća solana u državi, nevjerojatne plaže te slikovita naselja koja kriju vrijedne spomenike. Pag je mostom povezan s kopnom tako da mu možete lako pristupiti.
Ovaj otok nosi naziv i Mjesečev otok, a možete ga otkriti tijekom Izleta na Pag uz degustaciju sira.

3. Nacionalni park Paklenica

paklenica

U Nacionalnom parku Paklenica nalazi se više od 150 km izvanrednih planinarskih staza i dva planinska vrha viša od 1.750 m, tako da je park pravi raj za svakog planinara. Ipak, dobra stvar je što ne morate biti iskusni planinar da biste iskusili ljepotu Paklenice. Možete krenuti najpopularnijom stazom od kanjona Velike Paklenice pa sve do planinarskog doma i uživati u nevjerojatnom pogledu na planinu i okolicu.
Ako želite posjetiti ovaj park s vodičem, rezervirajte Izlet u Nacionalni park Paklenica.

4. Park prirode Velebit

park-prirode-velebit

Velebit je najduža planina i najveće zaštićeno područje u Hrvatskoj, budući da je cijela planina zaštićena kao park prirode. Odvažite se na Velebit Jeep safari i otkrijte veličanstvene vapnenačke stijene Tulove grede, prekrasne vidikovce s pogledom na Jadransko more i još mnogo toga.

5. Otok Ugljan

ugljan-what-to-visit-from-zadar

Otok Ugljan najbliži je gradu Zadru, od svih ostalih otoka zadarskog arhipelaga. Mjesto Preko je administrativno središte otoka i trajektna luka. Naziv “Preko” podrazumijeva položaj naselja preko puta grada Zadra. Otok Ugljan je 2016. godine proglašen najboljim europskim skrivenim draguljem na portalu Best European Destination.
Iznajmite bicikl ili rezervirajte izlet Bicikom po otoku Ugljanu i istražite otok Ugljan, vozite biciklu kroz slikovita otočka naselja i brojne prirodne uvale.

6. Park prirode Telašćica

Telascica-zadar

Telašćica je najljepša jadranska uvala smještena na jugoistočnom dijelu Dugog otoka, uronjena 8 km u kopno i jedna od najsigurnijih i najvećih prirodnih luka na Jadranu.
Otkrijte ovaj nevjerojatni park prirode i zaplivajte u tirkiznim vodama mirnih uvala, rezervirajte Cjelodnevni izlet brodom iz Zadra u Kornati NP, otok Mana i Telašćica.

7. Nacionalni park Kornati

kornati

Nacionalni park Kornati nalazi se južno od Zadra, a sastoji se od 89 otoka, otočića i grebena rasutih po moru. To je najrazvedenija otočna skupina na Mediteranu koja izgleda poput labirinta kamenja okruženog kristalno čistim morem.
Do Kornata se može doći samo morem, a kako nema trajektne linije preporučujemo da rezervirate Cjelodnevni izlet brodom iz Zadra u Kornati NP, otok Mana i Telašćica i doživite duboko kristalno čisto more.

8. Galešnjak, otok u obliku srca

Otok Galešnjak poznat je po obliku srca i zato se naziva Otok ljubavi ili Otok zaljubljenih. Otkriven je slučajno tijekom Google Earth pretraživanja i odmah je postao tema na TV kanalima poput CNN-a i BBC-a pa je cijeli svijet saznao za Galešnjak.
Ne postoji trajekt koji vas može odvesti do otoka, ali ga možete posjetiti na Izletu brodom na Galešnjak Otok ljubavi.

9. Grad Šibenik

šibenik 2

Šibenik se nalazi južno od Zadra. To je prekrasan grad bogate povijesti, a najvažniji šibenski spomenici su katedrala sv. Jakova i tvrđava sv. Nikola koji su pod zaštitom UNESCO-a. Prizori iz starog grada Šibenika prikazani su i u seriji Game of Thrones u kojoj je predstavljao grad Braavos.
Posjetite Šibenik i uživajte u avanturističkom Jeep safariju kroz njegovo nevjerojatno zaleđe u Šibenik Jeep safariju.

10. Nacionalni park Krka

Krka

Nacionalni park Krka smješten je u Šibensko-kninskoj županiji. Rijeka Krka tvori 7 prekrasnih slapova duž 75 km dugog toka kroz kanjon do mjesta gdje se ulijeva u more.
Otkrijte veličanstveni Skradinski buk, najglasniji i najpoznatiji slap na rijeci Krki u Izletu u Nacionalni park Krka iz Zadra.

11. Grad Split

Split 6 (2)

Split je drugi najveći grad u Hrvatskoj s povijesnom jezgrom uvrštenom na UNESCO-ov popis svjetske baštine. Rimski car Dioklecijan tu je sagradio palaču oko 300. godine koja je postala njegova carska vila nakon što je dobrovoljno abdicirao s prijestolja.
Rezervirajte Izlet iz Zadra u Split, Trogir i Klis i posjetite 2 Unesco grada i 1 neosvojivu utvrdu.

12. Nacionalni park Plitvice

plitvice

Nacionalni park Plitvička jezera smješten je u gorskoj regiji Hrvatske, 1,5 sati vožnje udaljen od Zadra. Plitvice su prvi nacionalni park u Hrvatskoj proglašen 1949. godine i vrlo rano su postale dijelom UNESCO-ve liste svjetske baštine, već od 1979. godine, zbog izvanredne vrijednosti. Čak je i CNN uvrstio Plitvice na svoju listu 25 najljepših mjesta na svijetu.
Posjetite ovaj nacionalni park tijekom Cjelodnevnog izleta u Nacionalni park Plitvice iz Zadra.

 

Upit za rezervaciju