Home / Blog / Što jesti u Zadru: 15 tradicionalnih jela i lokalnih proizvoda
 • dalmatia-prosciutto-zadar-what-to-eat-magic-croatia
 • what-to-eat-in-zadar-cheese-magic-croatia
 • anchovies-what-to-eat-in-zadar-magic-croatia
 • what-to-eat-in-zadar-olives-magic-croatia
 • asparagus-what-to-eat-in-zadar-magic-croatia
 • mussles-what-to-eat-in-zadar-magic-croatia
 • shrimps-what-to-eat-in-Zadar-magic-croatia
 • tomato-sauce-what-to-eat-in-zadar-magic-croatia
 • peka-what-to-eat-in-zadar-magic-croatia
 • grilled-fish-what-to-eat-zadar-magic-croatia
 • tunna-zadar-what-to-eat-magic-croatia
 • calamari-what-to-eat-zadar-magic-croatia
 • IMG-20200419-WA0002
 • lamb-what-to-eat-zadar-magic-croatia
 • pasticada-what-to-eat-zadar-magic-croatia

Što jesti u Zadru: 15 tradicionalnih jela i lokalnih proizvoda

Zadar je obalni grad, smješten u centru Jadranskog mora i regije Dalmacije, a njegov položaj definira i njegovu gastronomsku ponudu (naš prethodni članak o Zadru pročitajte ovdje). Zadarska tradicionalna kuhinja dobila je naziv prema regiji Dalmaciji i jedinstven je predstavnik mediteranske kuhinje. Dalmatinska kuhinja uključuje neke mediteranske načine pripreme hrane, ali također uključuje proizvode i tradicionalno kuhanje karakteristično za područje Dalmacije. Temelji se na jednostavnosti, prirodnim namirnicama, morskim proizvodima i poljoprivrednim proizvodima koji se mogu naći na imanjima u zadarskom zaleđu.

Prema istraživačima mediteranska i dalmatinska kuhinja neke su od najzdravijih na svijetu i dokazano smanjuju rizik od različitih bolesti, uključujući pretilost, dijabetes i kardiovaskularne bolesti. Također, vjerojatnije je da će ljudi koji slijede taj način prehrane imati duži život.

U Zadru se tradicionalni recepti stoljećima prenose s generaciju na generaciju i čuvaju s velikim ponosom. Dok je sama priprema jela jednako važna kao i sam obrok, jer se prijatelji i obitelj mogu okupiti i družiti tijekom kuhanja te podijeliti čašu vina.

PREMA TOME, ŠTO SE MOŽE NAĆI NA TIPIČNOM TANJURU U ZADRU?!

1. Dalmatinski pršut i ninski šokol

dalmatia-prosciutto-zadar-what-to-eat-magic-croatia

Dalmatinski pršut je suhomesnati proizvod, napravljen od svježe svinjske šunke s kosti i sušen na zraku za vrijeme bure, karakterističnog sjeveroistočnog vjetra. Pršut je zaštićen kao izvorni proizvod u EU.
Šokol je još jedan suhomesnati proizvod koji se pravi od svinjskog vrata i konzervira u morskoj soli. Autentični je specijalitet koji se proizvodi samo u gradu Ninu i njegovoj okolici. Tijekom srpnja održava se „Šokolijada“ natjecanje posvećeno ovom specijalitetu u kojem se različite obitelji predstavljaju sa svojim ručno izrađenim Šokolom.
Oboje, pršut i šokol se najčešće poslužuju kao predjelo.

2. Paški sir

what-to-eat-in-zadar-cheese-magic-croatia

Paški sir proizvodi se od 100% ovčjeg mlijeka i opisuje ga kao jedan od deset najboljih sireva na svijetu. Ono što razlikuje paški sir od ostalih, je suptilan pikantni ukus i miris zbog ljekovitog mediteranskog bilja koje ovce jedu na pašnjacima. Ovaj sir zaštićen je u EU prema Europskoj oznaci izvornosti.

3. Slani ili marinirani inćuni

anchovies-what-to-eat-in-zadar-magic-croatia

Inćuni su male ribe tanje i uži od sardina. Inćuni se filetiraju, odnosno, uklone se kosti i stave se u posebnu marinadu s uljem, limunovim sokom, octom i tipičnom mediteranskim začinima te se natapaju nekoliko sati. Marinirani inćuni poslužuju se s ekstra djevičanskim maslinovim uljem i predstavljaju posebnu gastronomsku poslasticu.

4. Pečene masline i maslinovo ulje

what-to-eat-in-zadar-olives-magic-croatia

Pečene masline jednostavno su, ali prepoznatljivo jelo koje se često poslužuje kao predjelo. Tijekom berbe skupljaju se krupnije masline koje se zatim peku se na srednje jakoj vatri. Zbog toga imaju meku teksturu i tope se u ustima, a u kombinaciji s maslinovim uljem i svježim kruhom čine savršen zalogaj ili predjelo.

5. Šparoge

asparagus-what-to-eat-in-zadar-magic-croatia

Divlje šparoge rastu u srednjoj Dalmaciji tijekom proljeća i mještani često odlaze u šetnju prirodom u potragu za šparogama. Često se poslužuju u rižotu, juhi ili s tvrdo kuhanim jajima.

6. Dagnje

mussles-what-to-eat-in-zadar-magic-croatia

Dagnje su prilično popularne u Zadru, posebno u okolici Novigradskog mora gdje se nalaze uzgajališta s dagnjama. Ovo područje je specifično jer se rijeka Zrmanja ulijeva u Novigradsko more i stvara mješavinu slane i slatke vode što je idealno za uzgoj daganja. Dagnje se obično pripremaju s češnjakom, peršinom i bijelim vinom.

7. Škampi, hlap ili jastog na buzaru

shrimps-what-to-eat-in-Zadar-magic-croatia

Kuhanje na buzaru jednostavno znači da se neka vrsta školjki, škampi ili jastoga kuha s maslinovim uljem, vinom, češnjakom, umakom od rajčice, krušnim mrvicama i svježim začinskim biljem. Prije kuhanja nemojte čistiti škampe – njihov oklop dodaje divnu punoću okusa ovom umaku koji  koji se može kombinirati s tjesteninom.

8. Šalša od pomidora

tomato-sauce-what-to-eat-in-zadar-magic-croatia

Šalša je hrvatska inačica umaka od rajčice, tipičnog ljetnog jela na dalmatinskoj obali. Rajčice se pirjaju na maslinovom ulju, s puno luka, češnjaka, peršina i malo šećera. Neke verzije uključuju i različito bilje poput bosiljka ili metvice u kombinaciji s mrkvom, patlidžanom ili paprikama i celerom. Svaka obitelj njeguje svoj tradicionalni recept. Šalša je poput osnovnog umaka koji se može kombinirati s tjesteninom, rižom ili mesom.

9. Peka s hobotnicom ili teletinom s krumpirima

peka-what-to-eat-in-zadar-magic-croatia

Dalmatinska peka je tradicionalno jelo koje često uključuje hobotnicu ili teletinu s krumpirom, koji se stavljaju na pladanj, te se prekrivaju posebnim poklopcem u obliku zvona i stavljaju se na žar u kaminu. Mnoge obitelji imaju poseban kamin za kuhanje i pripremu jela na žaru. Ovo je definitivno jelo s potpisom za područje Dalmacije, a povijesno gledano, osnovni koncept Peke seže do najmanje 3000 godina u prošlost, sve do kasnog brončanog doba, kada je zvonoliki poklopac bio izrađen od gline.

10. Riba na gradele

grilled-fish-what-to-eat-zadar-magic-croatia

Riba na žaru je među omiljenim jelima stanovnika Zadra. To je sasvim jednostavno, ali ukusno i zdravo jelo. Odaberite nešto od širokog izbora svakodnevno svježe ribe i uživajte u vrhunskom ukusu ribe pripremljene na metalnom roštilju na otvorenoj vatri, začinjene maslinovim uljem i morskom solju.

11. Tuna 

tunna-zadar-what-to-eat-magic-croatia

Možda će vas iznenaditi, ali nedaleko od otoka Ugljana, u zadarskom arhipelagu, nalazi se uzgajalište koje se smatra pionirom djelatnosti kaveznog uzgoja atlantske plavoperajne tuna na Mediteranu (pročitajte više ovdje). Tehnologija uzgoja tune temelji se na ulovu divlje tune i bilo bi šteta propustiti priliku okusiti ukusni odrezak od tune na žaru. Mnogi restorani nude različite specijalitete u rasponu od kremaste paštete od tune do tjestenine s tunom, izbor je na vama.

12. Pržene lignje ili lignje na žaru

calamari-what-to-eat-zadar-magic-croatia

Lignje iz jadranskog mora jedna je od najboljih stvari koje možete probati u Hrvatskoj. Lignje na žaru ili pržene lignje, izbor je na vama. Ali bilo koji način da odaberete, uživat ćete u ukusnom i mekom obroku koji najbolje prati kuhana blitva, još jedno tradicionalno dalmatinsko jelo.

13. Crni rižoto

Crni rižoto radi se od sipe, a njena crna boja daje jedinstvenu crnu boju riži. Ovo jelo je vrlo popularno na otocima i priobalnim mjestima.

14. Janjetina na ražnju

lamb-what-to-eat-zadar-magic-croatia

Najpopularniji način pripreme janjetine u Hrvatskoj je janjetina na ražnju. Rijetko koja velika prigoda (od krštenja do svadbene večere) proći će, a da se janjetina ne pripremi na ovaj ukusan način. Ono što ovaj obrok čini tako dobrom je kvaliteta janjetine u Hrvatskoj – posebno s otoka Paga.

15. Pašticada

pasticada-what-to-eat-zadar-magic-croatia

Tradicionalna dalmatinska pašticada je polako kuhana govedina pripremljena u bogatom slatko-kiselom umaku, obično poslužena uz njoke ili domaću tjesteninu. Meso se prvo marinira, a zatim kuha polako s povrćem 4 do 6 sati. Nakon kuhanja povrće se miješa kako bi se stvorio gusti umak. Svaka obitelj od Zadra do Dubrovnika imat će svoju verziju ovog specijaliteta.

DODATNI SAVJET:

Mi nismo samo turistička agencija, mi smo lokalni stručnjaci i ako želite uživati u tradicionalnoj dalmatinskoj večeri, obratite nam se i mi ćemo vam ponuditi idealan jelovnik u autentičnom ambijentu tradicionalne Konobe uz melodičnu dalmatinsku glazbu u izvedbi lokalnih pjevača.

Upit za rezervaciju