Home / Blog / Sigurnost i sigurni načini putovanja za turiste u RH
  • safety-croatia-for-travelers

Sigurnost i sigurni načini putovanja za turiste u RH

Ako se pitate da li je Hrvatska sigurna za putovanje, onda trebate znati da su mnogi iskusni putnici nakon putovanja po Europi, Aziji i SAD-u, zaključili da je Hrvatska najsigurnija zemlja koju su posjetili.
Iako Hrvatska sigurno ima svoj udio u političkim i financijskim problemima, ona također ima određenu razinu sigurnosti koju neke druge zemlje nikada neće imati. Mnoga popularna turistička odredišta poput Turske, Grčke, Francuske ili Egipta, samo da nabrojimo neke, prolaze kroz razne političke ili financijske probleme, a putnici su zabrinuti zbog svoje sigurnosti u tim zemljama.
Budući da je većina Europe podlegla sve većem broju pucnjava, terorističkih prijetnji, vjerskog ekstremizma, kršenja prava i drugih nedaća zbog kojih ćete dvaput razmisliti o posjetu, s druge strane Hrvatska je rijetko kad dospjela na naslovnice kad se radi o takvim slučajevima.
U nastavku ćete moći pročitati više o toj temi i pokušat ćemo odgovoriti na pitanja koja si možda postavljate prije svog putovanja u Hrvatsku.

Da li je sigurno putovati u Hrvatsku?

is-croatia-safe-for-travel (2)

Općenito, Hrvatska je sigurno mjesto za putnike. Hrvatska slijedi sigurnosne preporuke Europske unije (EU), istovremeno uravnotežujući ekonomsku potrebu za turizmom. Turizam u Hrvatskoj apsolutno je cvjetao u posljednjih deset godina, a sitne krađe se događaju na mjestima na kojima su horde turista.
Slučajevi teškog kriminala u Hrvatskoj su rijetki, a ukupna razina kriminala prilično je niska, što putovanje u Hrvatsku čini izuzetno sigurnom. Hrvatska je mjesto na kojem se možete prošetati u ponoć znajući da ste potpuno sigurni. Možete pustiti svoju djecu da odlaze na plažu ili vani noću znajući da će biti sigurni, a ljudi će vam ukazati toliko dobrote i poštovanja koliko im pružite.
Stoga, osigurajte da su vaše osobne stvari, uključujući putovnicu i ostale putne isprave, u svakom trenutku na sigurnom, posebno u javnom prijevozu te na željezničkim postajama i zračnim lukama. Malo zdravog razuma može osigurati da vaš odmor protekne bez ikakvih frustracija.

Solo putnici u Hrvatskoj

solo-travel-in-croatia

Ako putujete sami, Hrvatska je među najsigurnijim mjestima na svijetu koje možete posjetiti. Hrvati su ponosni na svoju Zemlju i baštinu i vrlo su druželjubivi tako da će vam rado odgovoriti na sva pitanja i pomoći sa svime što vas zanima. Bez obzira za koju destinaciju u Hrvatskoj se odlučili, svugdje ćete naići na druge ljude, a ,isto tako, uvijek se možete pridružiti i nekim grupnim izletima ili turama i upoznati druge ljude.
Kako smo već naveli, Hrvatska je sigurna zemlja pa tako i za solo putnike. No kao i u svim ostalim zemljama izbjegavajte mračna i sumnjiva mjesta i nemojte vjerovati neznancima.

Statistika o sigurnosti u Hrvatskoj

travel-safety-croatia

Statistički gledano, Hrvatska je jedna od najsigurnijih država na svijetu. Statistika ne laže: Hrvatska je 19. najsigurnija zemlja na svijetu! To znači da je Hrvatska statistički sigurnija i od Velike Britanije i od SAD-a. Jedini sigurnosni problemi s kojima ćete se možda susresti bit će kradljivci. Kao i svaka druga zemlja s velikim brojem putnika, i Hrvatska privlači puno džeparoša.

Javni prijevoz
Javni prijevoz u hrvatskim gradovima vrlo je siguran. Samo budite na oprezu ako se vozite autobusom ili vlakom (ili tramvajem u Zagrebu) i pripazite na svoje stvari, posebno noću. Autobusni kolodvori često su glavna meta džeparoša, zato budite svjesni svoje okoline.
Naš savjet: dodatni novac, kreditne kartice i putovnicu čuvajte u svom hotelu i nosite ono što vam treba samo kad ste vani.

Službeni taksiji u Hrvatskoj vrlo su sigurni i čak imaju aplikacije – što znači da lako možete naručiti taksi sa svog telefona, a da ne brinete hoće li vam naplatiti više. Dvije najveće taksi tvrtke u Hrvatskoj su Cammeo i EkoTaxi. Alternativno, Uber je zaista siguran način za kretanje po većini hrvatskih gradova.

Obližnje zemlje i usporedba

safety-croatia-for-travelers

Hrvatska se uglavnom vodi kao sigurna zemlja. No kakva je situacija sa ostalim zemljama u Europi? Hrvatska je u odnosu na konkurentske zemlje na Mediteranu ocijenjena kao sigurna zemlja. Prema TOMAS istraživanju iz 2014. godine Hrvatska je po pitanju osjećaja sigurnosti proglašena boljom ili jednakom u odnosu na konkurentske zemlje Portugal, Španjolsku, Francusku, Italiju, Sloveniju, Crnu Goru, Grčku i Tursku. Između 4 i 7 % ispitanika je ocijenilo osjećaj sigurnost u Hrvatskoj lošijim u odnosu na konkurentske zemlje, između 45 i 75 % ispitanika je ocijenilo Hrvatsku jednako sigurnom u odnosu na ostale Mediteranske zemlje, a čak 20-45% ispitanika se osjeća sigurnije u Hrvatskoj nego u ostalim zemljama na Mediteranu.

Brojevi za hitne slučajeve

U slučaju da se ipak nađete u situaciji da vam treba neka vrsta pomoći dobro je znati brojeve za hitne slučajeve. Jedinstveni broj za hitne slučajeve je 112 te će vas pozivom na taj broj preusmjeriti na hitnu službu koja vam je potrebna (policija, hitna pomoć ili vatrogasci). Za slučaj da se dogodi da vam treba pomoć na cesti birajte broj 1987, a za pomoć na moru 195.

Putovanja se mijenjaju iz dana u dan i zbog toga nikad nije bilo bolje vrijeme za suradnju s lokalnim stanovništvom – nekim tko zapravo živi u mjestu koje posjećujete – kako biste dobili uvid u to kakva je zapravo situacija u zemlji!

Ako trebate pomoć jer niste sigurni možete li sami planirati svoje putovanje u Hrvatsku, obratite nam se i dobit ćete najbolje iskustvo slijedeći naše savjete.

Upit za rezervaciju