Home / Blog / Razgled grada Zadra; što vidjeti u Zadru i koju turu odabrati
 • zadar-coronavirus-croatia

Razgled grada Zadra; što vidjeti u Zadru i koju turu odabrati

Zadar je grad s više od 3ooo godina dugom povijesti te je zbog svog strateškog položaja uvijek bio na meti mnogih stranih osvajača što je u konačnici rezultiralo bogatom kulturno-povijesnom ostavštinom. Jednom kad se nađete u povijesnoj jezgri grada kamo god da pogledate ugledat ćete neku od znamenitosti, povijesni natpis, palaču ili trgove koji svjedoče o dugoj bogatoj povijesti grada. U novije vrijeme grad prati nove moderne trendove te svojim gostima nudi uživanje u svjetski poznatim instalacijama – Morskim orguljama i Pozdravu suncu.

O ZADRU

Forum_Magic Croatia

Zadar je grad na srednjem Jadranu i kroz stoljeća turbulentne povijesti se izgradio u grad koji danas ponosno pokazuje sve ono što je stekao kroz svoje stoljetno postojanje. Sa svojim veličanstvenim rimskim forumom iz I. stoljeća prije Krista i modernim instalacijama Pozdravu suncu i Morskim orguljama nastoji se prikazati kao grad koji štuje svoju dugu povijest, ali i kao grad koji nastoji ponuditi nešto novo te ići u korak sa svjetskim trendovima. Mnogo je znamenitosti po kojima je Zadar prepoznatljiv. Od simbola grada, crkve Sv. Donata pa do antičkog foruma koji je nekada postojao u Zadru. Kako su danas vidljivi samo ostaci nekad veličanstvenog zdanja, potrebno je zamišljati kako je Antički forum izgledao u prošlosti. Tu smo doskočili uz pomoć tehnologije te smo jedina turistička agencija u Hrvatskoj koja u svojoj ponudi ima inovativni razgled grada s VR-naočalama koje prikazuju povijest te više nije potrebno zamišljati kako je Zadar izgledao u prošlosti.

why-visit-zadar-magic-croatia

Kako najbolje upoznati grad u koji ste došli nego kroz organizirani razgled grada. Nitko vam neće bolje objasniti povijest grada, znamenitosti i način življenja lokalnog stanovništva od licenciranih vodiča koji svojim obrazovanjem i svakodnevnim životom u Zadru najbolje prenose važne činjenice i zanimljive priče iz povijesti i sadašnjosti grada. Stoga u našoj ponudi imamo ture prilagođene većim i manjim grupama, ali i pojedincima, kao i inovativnu Virtualnu šetnju kroz grad Zadar – inovativni razgled grada s VR-naočalama. U nastavku teksta donosimo sve razglede grada koje imamo u našoj ponudi.

samantha-hentosh-Ex-hNM0AmCw-unsplash1. Razgled grada uz Virtualne naočale

Razgled grada Zadra uz doživljaj virtualne stvarnosti je šetnja kroz stari grad uz vodstvo stručnog asistenta do 8 najatraktivnijih lokacija gdje ćete uz pomoć VR (Virtual Reality) naočala otkriti kako je Zadar izgledao u različitim povijesnim razdobljima. Pored virtualnog prikaza, audio vodič preveden na 7 jezika pruža najznačajnije informacije o Zadru i povijesnim događajima. Zakoračit ćete u virtualni svijet, vratiti se u prošlost i doživjeti preko 2000 godina zadarske povijesti. Više ne morate zamišljati kako je Zadar izgledao nekada, umjesto toga stavit ćete VR naočale i proživjeti ključne trenutke zadarske povijesti te doživjeti Zadar na nov i inovativan način. Vidjet ćete brojne animacije, 3D modele povijesnih građevina, prikaze od 360° i uživati u bogatim zvučnim efektima.

Vidjet ćete:

 1. Kako je izgledao rimski Forum izgrađen prije 2.000 godina
 2. Zadar u 1202. godini i IV. križarski pohod na grad
 3. Zelenu tržnicu (Piazza dell’Erbe) i  kako je Zadar izgledao prije Drugog svjetskog rata
 4. Zračno bombardiranje grada u Drugom svjetskom ratu
 5. Prostore katedrale sv. Stošije koji su inače zatvoreni za javnost
 6. Crkvu sv. Krševana i kako je izgledao nekadašnji klaustar crkve
 7. Crkvu i škrinju sv. Šime
 8. Gdje je bio glavni ulaz u grad u antici i srednjem vijeku a naučit ćete više i o venecijanskom sustavu obrambenih zidina, pod zaštitom  UNESCO-a

Audio vodič na VR naočalama je dostupan na 7 jezika: hrvatskom, engleskom, njemačkom, talijanskom, francuskom, španjolskom i esperantu. Trajanje Razgleda grada s VR naočalama je 2 sata.

Na ovaj razgled grada možete ići i s licenciranim vodičem te produžiti turu za sat ili dva kako bi razgledali cijeli poluotok i saznali sve informacije i zanimljivosti. Cijenu i više informacija o VR turi pronađite na linku.

Razgled grada s Virtualnim naočalama

2. Razgled grada uz licenciranog vodiča

Gradsku jezgru Zadra možete upoznati u obilasku s licenciranim vodičem. Sve zanimljivosti vezane uz građevine, događaje i način života u Zadru ispričat će Vam iskusni licencirani vodiči pa čak i otkriti poneku tajnu vezanu uz Zadar i Zadrane. U razgledu grada posjetit ćete Pozdrav Suncu, modernu umjetničku instalaciju koja se nalazi na zapadnom dijelu starog grada, Morske orgulje, Forum, mjesto nekadašnjeg Antičkog foruma, crkvu sv. Donata, Nadbiskupsku palaču, katedralu sv. Anastazije,  Kalelargu, glavni gradski trg s Gradskom vijećnicom iz 16.st. te tornjem za sat iz 18. stoljeća, gradskom stražom i gradskom ložom iz 12. stoljeća. Nakon ugodne šetnje gradskim ulicama, kušat ćete zadarski Maraschino, liker bogatog okusa koji se dobiva iz višnje maraske.

Jezici na kojem se izvode razgledi su: hrvatski, engleski, njemački, francuski, talijanski, španjolski, nizozemski, norveški, švedski, poljski, češki, ruski, slovenski, rumunjski, mađarski, katalonski, kineski i japanski.

Osim posjeta navedenim lokacijama možemo ugovoriti u sklopu vođenja

 • razgled i upoznavanje svih crkava u Zadru
 • posjet tornju sv. Anastazije
 • posjet Muzeju antičkog stakla
 • posjet Muzeju iluzija
 • posjet Muzeju srebra i zlata grada Zadra (više informacija ovdje)

 

summer-vacation-zadar-croatia-12day-magic-croatia

3. Razgled antičkog grada Zadra

Uz ovaj razgled možete otkriti kako je Zadar izgledao u vrijeme kad su Rimljani vladali ovim krajevima. Saznajte kako je Zadar dobio ime te kako je izgledao svakodnevni život ljudi u antici. Naučite više o umijeću staklarstva i zadarskoj tajni dugovječnosti.

Razgled antičkog grada Zadra uključuje posjet forumu nekadašnjeg Jadera te ćete saznati zanimljivosti o porijeklu i nastanku imena Zadar, naučiti o rimskoj kolonizaciji Zadra, urbanističkom uređenju grada te o funkcioniranju grada kao gospodarskog, religijskog i upravnog centra. Otkrit ćete lokaciju antičkih trgovina, zatim lokaciju nekadašnje bazilike i hrama koji je bio posvećen trijadi rimskih božanstava Jupiteru, Junoni i Minervi. Prošetat ćete pokraj Morskih vrata, ostataka Porta Thriumphalis ili glavnog antičkog ulaza u grad Zadar te čuti tri priče: Priču o Liburnima, Priču o rimskoj koloniji Iulia Iader i konačno priču o dolasku Hrvata na ovo područje.

Ovaj razgled grada uključuje posjet Arheološkom muzeju i Muzeju antičkog stakla.

Trajanje ovog razgleda je 2,5 sata te će vas na ovaj razgled grada voditi licencirani vodič i interpretator kulturne baštine.

forum-zadar-ancient

Danas je grad Zadar sačuvani spomenik različitih povijesnih vremena i kultura, koje su postavile granice i vidljive konture njegova urbana izgleda, a kao i tijekom minulih stoljeća burne povijesti čuvaju ga i dalje njegova četiri sveca zaštitnika – Sv. Krševan, Sv. Šime, Sv. Stošija i Sv. Zoilo. Želite možda upoznati svece zaštitnike, čuti priču o opatici Čiki ili se prošetati trgom 5 bunara? Odlično, i to ti možemoponuditit. Osim gore navedenih razgleda organiziramo tematske razglede: razgled s pričama o svecima i crkvama, razgled s pričom o Drugom svjetskom ratu i Zadru, razgled s pričom o 4. križarskom pohodu na Zadar, glazbena tura, književna tura, vinska tura, razgled s kostimiranim vodičem i mnoge druge.

Očekujemo vas u Zadru i sa zadovoljstvom ćemo vas povesti u razgled grada koji sami izaberete. Dobro došli u drevni i ponosni grad Zadar!

Upit za rezervaciju