Home / Razgled Zadra / Razgled antičkog grada Zadra
  • forum-zadar-ancient

Razgled antičkog grada Zadra

Otkrijte kako je Zadar izgledao u vrijeme kad su Rimljani vladali ovim krajevima. Saznajte kako je Zadar dobio ime te kako je izgledao svakodnevni život ljudi u antici. Naučite više o umijeću staklarstva i zadarskoj tajni dugovječnosti.

TERMINI: po dogovoru

> Rezervirajte razgled grada 

O DESTINACIJI:

Zadar je grad iznimno duge povijesti. Smješten u samom srcu Jadrana dugo je predstavljao urbani centar regije Dalmacije. Već od 9. st. pr. Kr. nastanili su ga Liburni, pripadnici ilirskog plemena. U prvom stoljeću postaje dio Rimskog Carstva sve do njegove propasti 476. godine. Brojni ostatci rimske urbanističke gradnje i kulture vidljivi su i danas te svjedoče o više od 3000 godina dugoj evoluciji života u Zadru.

PLAN RAZGLEDA:

Vrijeme trajanja: 2,5 sati

Razgled antičkog grada Zadra započinje na forumu nekadašnjeg Jadera. Antički forum bio je žarište rimskog društvenog života. Ovdje će vam vodič ispričati više o porijeklu i nastanku imena Zadar. Pored toga, naučit ćete više o rimskoj kolonizaciji Zadra, urbanističkom uređenju grada te o funkcioniranju grada kao gospodarskog, religijskog i upravnog centra. Otkrit ćete lokaciju antičkih trgovina, zatim lokaciju nekadašnje bazilike i hrama koji je bio posvećen trijadi rimskih božanstava Jupiteru, Junoni i Minervi.
Nakon toga slijedi posjet Arheološkom muzeju gdje će vam vodič prezentirati tri priče: Priču o Liburnima, Priču o rimskoj koloniji Iulia Iader i konačno priču o dolasku Hrvata na ovo područje.
Završetkom razgleda Arheološkog muzeja nastavit ćete put kroz staru jezgru grada do mjesta gdje se križaju dvije glavne ulice antičkog Zadra: Decumanus Maximus i Cardo maximus. Ovdje će vas vodič upoznati s načelima planiranja prostorne organizacije grada u antici i načinu strukturiranja gradskih četvrti.
Sljedeći antički raster ulica nastavit ćete put prema Morskim vratima, gdje se nalazi slavoluk s natpisom koji je dala izraditi Rimljanka Melia Aniana u spomen na svog muža.
Nakon toga uputit ćete se prema gradskim bedemima do Muzeja antičkog stakla. Uz stručno vodstvo kroz izložbene zbirke muzeja saznat ćete više o antičkim radionicama koje su izrađivale staklene predmete, zatim tko je bio Emilijo Atacin i priču o zadarskoj dugovječnosti. Pored toga saznat ćete više o ljepoti i ritualima uljepšavanja žena u antici.
Nakon razgleda Muzeja antičkog stakla uputit ćete se prema ostatcima Porta Thriumphalis ili glavnog antičkog ulaza u grad Zadar. Ovdje će vam vodič pričati o vratima i ideji “fortis facere”. Simbolično na ovom mjestu završava razgled antičkog grada.

CIJENA: na upit

UKLJUČENO U CIJENU:

  • stručno vođenje uz licenciranog vodiča
  • ulaznica za Arheološki muzej
  • ulaznica za Muzej antičkog stakla
  • osiguranje
  • PDV

NIJE UKLJUČENO U CIJENU:

  • obroci i piće
  • osobna potrošnja

> Rezervirajte razgled grada 

PREPORUČENI UZRAST: odrasle osobe, djeca i stariji
TEŽINA: lagano, nije fizički zahtjevno
VODIČ:  licencirani vodiči koji govori engleski i francuski
PONIJETI: udobnu obuću, mobitel ili foto aparat, novac, osobnu iskaznicu

MJESTO POLASKA

Upit za rezervaciju