Home / Blog / Proljeće u Zadru: što možeš raditi u ožujku i travnju
  • proljece-u-zadru

Proljeće u Zadru: što možeš raditi u ožujku i travnju

Zadar je prekrasan u svako doba godine, ali ako ga odlučite posjetiti na proljeće, onda to donosi neke prednosti. Vrijeme je lijepo i temperature su više, pogotovo nakon kišne i vjetrovite zime, dok su dani duži, a priroda i cvijeće počinje cvjetati. Iako more nije dovoljno toplo za kupanje do druge polovice svibnja, dnevne temperature su oko 20 ° C tako da nije prevruće i možete uživati u aktivnostima na otvorenom.
Još jedna dobra stvar kod posjeta Zadru u proljeće je to što je su izvan sezone dolasci turista znatno manji u odnosu na srpanj ili kolovoz, pa ćete dobiti bolji uvid u način života samih zadrana, bez gradskih gužvi. Osim toga troškovi smještaja i prijevoza su niži i možete pronaći odlične ponude.
Dan na jedinstvenoj planini, uživanje u vožnji bicikle duž obale i šetnje u slikovitim nacionalnim parkovima, otkrijte što sve možete raditi u proljeće dok ste u Zadru.

1. Virtualna šetnja Zadrom

proljece-u-zadru-sto-raditi

Tehnologija virtualne stvarnosti je poput vremenskog stroja koji će vam omogućiti da proživite najznačajnije događaje turbulentne zadarske prošlosti. Otkrit ćete više od 2000 godina povijesti grada Zadra na zabavan i zanimljiv način. Asistent vas vodi kroz stari grad i zasustavljate se na na 8 različitih mjesta gdje ćete staviti VR naočale. S VR naočalama zakoračit ćete u središte Rimskog foruma, vidjeti bitku iz 1202. godine, proživjeti bombardiranje u Drugom svjetskom ratu i otkriti mjesta koja su inače zatvorena za javnost. Zahvaljujući VR naočalama osjećat ćete se kao da ste stvarno prisutni u povijesnom trenutku koji se prikazuje i uživat ćete u svijetu animacija i zvučnih efekata. Nakon VR projekcije moći ćete na licu mjesta usporediti kako Zadar izgleda danas i kako je izgledao u prošlosti. Čut ćete priče o načinu života ljudi prije, njihovim običajima, saznati zašto su križari napali Zadar i vidjeti gdje leži škrinja izrađena od 250 kg srebra i zlata.
VR Zadar je dostupan cijelu godinu. Kliknite ovdje da biste rezervirali Virtualnu šetnju Zadrom.

2. Vozite biciklu na otoku Ugljanu

proljece-u-zadru

Na otoku Ugljanu postoje atraktivne biciklističke rute. Možete unajmiti bicikl u Zadru ili rezervirajte izlet biciklom na otok Ugljan. Iz luke Gaženica u Zadru do otoka treba vam 20 minuta vožnje trajektom. Otok Ugljan smatra se predgrađem grada Zadra jer leži upravo nasuprot njemu, a zbog brojnih maslinika nazivaju ga i “Otok maslina”. Na otoku ćete vidjeti mnoštvo uvala, plaža i malih ribarskih mjesta koja su smještena duž obale. S tvrđave sv. Mihovila na vrhu istoimenog brda možete uživati u prekrasnom pogledu na grad Zadar, planinu Velebit i otoke arhipelaga.

3. Otkrijte kraljevski grad Nin

nin-proljece-u-zadru

Nin je najstariji kraljevski hrvatski grad i mjesto rođenja hrvatske države. Posjetite mjesto gdje je okrunjeno sedam hrvatskih kraljeva i prošetajte kroz stari grad smješten na malenom otoku koji je mostovima povezan s kopnom. U starom gradu vidjet ćete ostatke nekadašnjeg rimskog hrama, ali i urbane vile. Na samom ulazu u grad primijetit ćete neobičan drveni brod, koji je zapravo replika povijesnog broda Condura Croatica iz 11. stoljeća, kojim su se koristili nekadašnji stanovnici ovog područja. Više o ovom brodu možete saznati ako posjetite Muzej ninskih starina smješten na trgu. Osim šetnje starim gradom, možete posjetiti i Ninsku solanu gdje ćete naučiti kako se proizvodi sol, a uz vodstvo stručnog vodiča možete posjetiti i polja soli.
Dok ste u Ninu, svakako probajte specijalitete s ninskim Šokolom, suhomesnatim proizvodom karakterističnim za ovaj grad.
Ako biste željeli imati lokalnog vodiča koji će vam otkriti tajne ovog drevnog grada i posjetiti kraljevske vinograde, tada biste trebali rezervirati Izlet u Kraljevski grad Nin, posjet solani i degustaciju vina.

4. Posjetite otok Pag: dom poznatog sira, janjetine i prekrasne čipke

PAG-PROLJECE-U-ZADRU

Posjetite Pag, otok koji je mostom povezan s kopnom. Prošećite starom gradskom jezgrom Paga, njegovim ulicama popločenim bijelim kamenom i otkrijte prekrasnu crkvu, ostatke srednjovjekovnih gradskih zidina i palača. Posjetite Galeriju čipke i razgledajte fino izrađenu čipku, jedinstveni proizvod Paških žena. Umijeće izrade paške čipke nalazi se na UNESCO-vom popisu nematerijalne baštine (ovdje je popis svih zaštićenih dobara UNESCO-a u Hrvatskoj).
Pag je poznat i po svojoj gastronomiji. Paški sir proizvodi se od ovčjeg mlijeka i jedan je od najboljih na svijetu. Ovaj je sir više puta nagrađivan na brojnim svjetskim natjecanjima, a čak je ispred i najistaknutijih francuskih sireva. Još jedna delikatesa je janjetina, bilo da je pečena na ražnju ili pripremljena ispod peke, to je specijalitet koji definitivno morate probati.
Razgledajte staru jezgru grada Paga s licenciranim vodičem, posjetite obiteljsku tvornicu sira i provedite sjajan dan na ovom neobičnom otoku na Izletu na Pag.

5. Jeep safari na planini Velebit

spring-in-zadar-things-to-do

Jeep safari na planini Velebit nudi vam jedinstvenu priliku za vožnju terenskim vozilima po staroj Majstorskoj cesti, uživat ćete u veličanstvenom pogledu s više od 1.000 m nadmorske visine, vidjet ćete jedinstven krški krajolik i jedan od najatraktivnijih planinskih vrhova. Tijekom Jeep safarija zaustavit ćete se na seoskom imanju smještenom na planini. Kušat ćete ukusnu tradicionalnu hranu koja se obično služi u ovom dijelu Hrvatske. Cijena po osobi je 670,00 kn ili 91,00 eur, a rezervirati Velebit Jeep safari možete ovdje.

6. Razgledajte čarobni vodeni svijet u Nacionalnom parku Krka

krka-things-to-do-zadar

Nacionalni park Krka nalazi se u blizini povijesnog grada Šibenika, samo sat vremena vožnje od Zadra. Ime je dobio po rijeci Krki, a nacionalnim parkom proglašen je 1985. godine. Ova nevjerojatna rijeka duga je 72,5 km, što je čini 22. najdužom rijekom u Hrvatskoj. Njezin je tok formirao jezera i 7 veličanstvenih slapova. Ovi slapovi predstavljaju izuzetnu prirodnu vrijednost i privlačni su svim istinskim ljubiteljima prirode jer je područje Parka osmišljeno na način koji posjetiteljima nudi poučne staze, kontakt s prirodom i prekrasne vidikovce.
Područje Skradinskog buka najčešće je glavni cilj posjetitelja.To je najveća kaskada na rijeci Krki, visine 46 m sa 17 sedrenih barijera što rezultira prekrasnim prizorom.
U blizini Skradinskog buka nalaze se ostaci nekadašnje hidroelektrane. Bila je najstarija takva hidroelektrana, izgrađena i puštena u rad 1895. godine, samo dva dana nakon Tesline hidroelektrane na Nijagarinim slapovima. Tako je Šibenik dobio električnu gradsku rasvjetu prije mnogih europskih gradova.
Snagu vode koristili su i mještani pa se vodenice mogu naći na šest od sedam slapova Nacionalnog parka Krka. Obnovljeno je nekoliko mlinova i pretvoreni su u izložbene prostore za etnografske zbirke u kojima su predstavljeni stari zanati, život mlinara, tradicionalna narodna nošnja i tradicionalna hrana. Etno selo u Nacionalnom parku Krka nedavno je dobilo prestižnu nagradu Zlatni cvijet Europe u konkurenciji od nekoliko tisuća prijavljenih.

7. U NP Plitvice otkrijte veličanstvena tirkizna jezera

plitvice-spring-in-zadar-things-to-do

Nacionalni park Plitvička jezera nalazi se u planinskom dijelu Hrvatske, 1,5 sati vožnje udaljen od Zadra.
Plitvice su prvi nacionalni park u Hrvatskoj koji je proglašen 1949. godine. Plitvice su uvrštene u UNESCO-ov popis svjetske kulturne baštine vrlo rano, već 1979. zbog izvanredne univerzalne vrijednosti procesa sedimentacije sedrenih barijera, što je rezultiralo stvaranjem 16 jezera povezanih veličanstvenim slapovima. Sam proces nastanka barijera je kontinuiran, a jezera se neprestano mijenjaju. Sustav jezera podijeljen je na Gornja i Donja jezera; gornja jezera leže na dolomitnim slojevima, dok su donja jezera urezana u vapnenački kanjon.
U NP Plitvice nije dopušteno skretati s markiranih staza, voziti se biciklom u Parku ili plivati u jezerima.
Međutim, možete se prošetati drvenim stazama, voziti se električnim brodom preko najvećeg jezera Kozjak ili se voziti turističkim vlakom kako biste vidjeli brojne slapove i divili se tirkiznoj boji jezera.
Jedan određeni vodopad u Plitvicama razlikuje se od svih ostalih. To je Veliki slap visok 78 metara, a ujedno je i najviši vodopad Hrvatske. Još jedna izvanredna vrijednost Plitvica je šuma bukve i jele koja pokriva gotovo 80% parka.
Jezera pripadaju najimpresivnijim mjestima na svijetu. Čak je i CNN Plitvice uvrstio na popis 25 najljepših mjesta širom svijeta.
Posjetite Plitvice u jednodnevnom izletu iz Zadra.

Upit za rezervaciju