Home / Eko turizam / Proljeće u Zadru i branje šparoga, 5 dana
  • zadar-5-day-holiday
  • zadar-5-day-holiday-pag-island-viewpoint
  • zadar-5-day-holiday-asparagus
  • asparagus-zadar-5-day-holiday
  • zadar-5-day-holiday-island-ugljan
  • zadar-5-day-holiday-krka-national-park
  • zadar-5-day-holiday-local-food-tasting

Proljeće u Zadru i branje šparoga, 5 dana

Posjetite Zadar u proljeće i provedite sunčane dane u prirodi s vodičem, berući šparoge, povrće koje slovi kao “nutritivni dragulj”, a od lokalnog kuhara naučite pripremiti ukusna jela od šparoga. Tijekom 5 dana posjetit ćete otok Pag gdje ćete kušati nagrađivani Paški sir, uživat ćete u brodskom izletu i posjetiti obližnje otoke, te upoznati Nacionalni park Krka i seosko imanje koje se bavi tradicionalnom proizvodnjom pršuta.

DOSTUPNOST: 15.03. – 30.04.2021.

ISTAKNUTO:

  • Posjetite Zadar, grad u srcu Jadrana koji je stoljećima bio glavni grad pokrajine Dalmacije i otkrijte veličanstvenu crkvu sv. Donata – simbol grada, Morske orgulje, Pozdrav suncu i mnoge druge znamenitosti
  • Uživate u prirodi dok vas vodič vodi u potrazi za divljim šparogama, a kasnije se okušajte u pripremi tradicionalnih jela na “cooking class” večeri u konobi
  • Otkrijte fascinantan otok Pag koji se naziva i “Mjesečev otok” zbog svog jedinstvenog krajolika, upoznajte stari grad i kušajte zlatom nagrađivani sir u obiteljskoj sirani
  • Izaberite svoje omiljeno mjesto na jednom od brojnih otoka zadarskog arhipelaga tijekom poludnevnog izleta brodom
  • Doživite slapove rijeke Krke i netaknutu prirodu i posjetite obiteljsko gospodarstvo koje se bavi tradicionalnom proizvodnjom pršuta

Šparoge su poznate kao nutritivna bomba i jedna od najzdravijih namirnica na svijetu. Kinezi su ih uzgajali već prije više od 5.000 godina, a u Europu su ih preko Egipta i Grčke donijeli Rimljani. Zbog svoje visoke nutritivne vrijednosti, popularnost su stekle još u rimsko doba, kada su podanici odlazili u berbu šparoga za careve, pa su tako dobile i nadimak “Carsko povrće”.
Šparoga raste kao samonikla biljka jedino u priobalnoj Hrvatskoj, a sezona branja divljih šparoga započinje u ožujku i travnju. Mještani s prvim danima proljeća počinju odlaziti u prirodu i brati šparoge, a od njih pripremaju prave kulinarske delikatese. Šparoge se najčešće pripremaju kao dodatak salatama, rižotima i tjestenini, uz kajganu ili kao prilog mesnim i ribljim jelima.
Zanimljivo je da jedna šalica šparoga sadrži svega 43 kalorije, jer najveći dio čini voda (93%), ali je njezina najveća vrijednost u bogatstvu mineralnim tvarima i vitaminima. Najbogatija je kalijem, zatim fosforom, sumporom, kalcijem i magnezijem. Sadrži dosta mikroelemenata kao što su željezo, bakar, cink, fluor i jod. Šparoge su odličan izvor folata i vitamina C, dobar izvor tiamina i vitamina B6.
Konzumacija divljih šparoga pomaže protiv kroničnog bronhitisa, bubrežnog kamenca, anemije, dijabetesa, odstranjuje žuticu i čisti bubrege i mjehur.

PREUZMITE OVDJE:
INFORMACIJE ZA PUTNIKE

PLAN PUTOVANJA:

1. Dan: Dolazak u Zadar
Dolazak u Zadar i prijava u smještaj. Razgled grada u trajanju 2 sata uz vodstvo asistenta i korištenje naočala za virtualnu stvarnost koje prikazuju nikad viđene trenutke zadarske povijesti. Nakon toga slobodno vrijeme za samostalno upoznavanje Zadra. U večernjem terminu večera dobrodošlice u restoranu u ştarom gradu u kojem ćete kušati domaća, svježa i autentična jela od najfinijih sastojaka dalmatinske kuhinje.
Smještaj: hotel 4*
Obroci: večera dobrodošlice
Aktivnost: 2 sata razgled grada, nije fizički zahtjevno

2. Dan: otok Pag i Sirana Gligora
U jutarnjim satima polazak prema otoku Pagu s vodičem koji je ujedno i vozač. Pag je peti najveći otok u Hrvatskoj, a mostom je povezan s kopnom i oko sat vremena vožnje udaljen od Zadra. Pag se ističe svojim stjenovitim i izuzetnom lijepim krškim krajolikom te prekrasnim uvalama s pogledom na planinu Velebit. Vodič će vas povesti u prirodu i objasniti vam tajne branja šparoga. Nakon toga uputit ćete se prema Kolanu, gdje ćete posjetiti jednu od najmodernijih sirana u Hrvatskoj. U sirani Gligora slijedi 25-min vođeni obilazak gdje ćete čuti priču o Paškom siru, najnagrađivanijem siru u Hrvatskoj, upoznat ćete proizvodni pogon, zatim ćete posjetiti zrionicu u podrumu, a na kraju obilaska kušat ćete razne vrste sireva u kušaonici na katu uz prekrasan pogled.
Nakon degustacije sira, uputit ćete se prema gradu Pagu, a prije samog ulaska u grad, zaustavit ćete se na vidikovcu s kojeg se pruža najljepši panoramski pogled na Pag.
Zatim ćete posjetiti grad Pag i upoznati najznačajnije građevine kao što su zborna crkva Uznesenja Marijina, knežev dvor, Magazin soli sa stalnom izložbom solarstva, Galeriju Paške čipke, ali i Stari grad Pag s romaničkom crkvom sv. Marije, udaljen samo kilometar od gradske jezgre.
Povratak u Zadar u poslijepodnevnim satima.
Smještaj: hotel 4*
Obroci: doručak u hotelu, degustacija sira
Aktivnost: cjelodnevni izlet na otok Pag, nije fizički zahtjevno
Transport: 136 km

3. Dan: Panoramska vožnja brodom kroz zadarski arhipelag
Poludnevni izlet brodom iz Zadra do obližnjih otoka zadarskog arhipelaga. Moći ćete vidjeti Zadar i Morske orgulje iz druge perspektive, s morske pučine. Uživat ćete u opuštajućoj vožnji malim tradicionalnim brodom do otoka Ugljana i Pašmana, koji su pravo mjesto za opuštanje bez stresa. Otok Ugljan često se spominje i kao “predgrađe” i vrt Zadra, a taj naziv je dobio zbog bujne vegetacije i blizine Zadru. Tišina nekih skrivenih kutaka otoka možda je upravo ono što trebate. Otkrit ćete šarmantna otočka mjesta s kućama izgrađenim od kamena, a prekrasna priroda i atmosfera kojom odiše otok neće nikoga ostaviti ravnodušnim.
Vodič će vas provesti kroz mjesto i zaputit ćete se uređenim brdskim stazama do vrha s kojeg se pruža očaravajući pogled na zadarski kanal, obližnje otoke i sam grad. Tijekom šetnje obratite pozornost i otkrit ćete mjesta gdje ćete moći ubrati šparoge. Dok ste na otoku nemojte propustiti uživati u nekim od tradicionalnih jela tog područja koja se poslužuju u dalmatinskoj konobi.
Nakon toga povratak u Zadar i slobodno vrijeme za osobne programe.
Smještaj: hotel 4*
Obroci: doručak u hotelu, ručak u konobi na otoku
Aktivnost: izlet brodom u trajanju 6 sati, nije fizički zahtjevno

4. Dan: Nacionalni park Krka i Roca “Kuća pršuta”
Nakon doručka polazak prema NP Krka. Vodič će vas provesti kroz park i razgled će trajati 2 sata. Uživat ćete u razgledu parka šetajući kružnom stazom dugom 1 900 m, preko brojnih drvenih mostića koji prelaze preko sedrenih barijera. Vidjet ćete Skradinski Buk, najduži i najposjećeniji slap na rijeci Krki. Ne propustite uživati u pogledu na Krku s „carskog vidikovca”, a posebnu pažnju obratite na ostatke HE Krka, jednu od prvih elektrana na izmjeničnu struju na svijetu. Pogledajte etno prezentaciju i vodenice i z 19. st koje prezentiraju mljevenje žitarica i pranje sukna, kovanje potkova, tkanje torbi, pripremu hrane u staroj kužini i sl.
Nakon razgleda NP Krka, polazak prema obiteljskom gospodarstvu Roca – kuća pršuta. Na imaju ćete vidjeti farmu svinja, vinograd s biranim sortama grožđa, smokovik, maslinik, proizvodni pogon i etno sobu. Kušat ćete zlatom nagrađivani pršut, domaći kruh ispečen ispod peke i druga ukusna jela.
Nakon ručka na obiteljskom gospodarstvu, u poslijepodnevnim satima povratak u Zadar i kasnije cooking class gdje ćete spremati ukusna jela od šparoga.
Smještaj: hotel 4*
Obroci: doručak u hotelu, ručak na imanju Roca, večera i “Cooking class” u konobi
Aktivnosti: nije fizički zahtjevno, pješački razgled parka u trajanju 2 sata
Transport: 160 km

5. Dan: Zadar – kraj putovanja
Nakon doručka odjava iz hotela. Slobodno vrijeme u gradu do odlaska.

CIJENA: Od 7.880,00 KN ili 1.050,00 EUR po osobi

Min. broj osoba: 2

UKLJUČENO U CIJENU:

  • Smještaj u hotelu Almayer 4* u starom gradu – 4 noćenja s doručkom
  • Razgled grada “Virtualna šetnja Zadrom”
  • Večera dobrodošlice u restoranu u starom gradu
  • Vozač
  • Transferi Zadar-Pag-Zadar i Zadar-NP Krka-Roca-Zadar
  • Licencirani vodič
  • Sirana Gligora – razgled i degustacija
  • Razgled grada Paga
  • Ulaznice za Galeriju čipke i Stalnu izložbu solarstva
  • Privatni poludnevni izlet brodom do otoka u zadarskom kanalu
  • Ručak na otoku
  • Ulaznice za NP Krka
  • Razgled NP Krka
  • Ručak na obiteljskom gospodarstvu „Roca – kuća pršuta“
  • Tematski „Cooking class“
  • Trošak organizacije izleta
  • Osiguranje
  • PDV

NIJE UKLJUČENO U CIJENU:

  • Transfer do hotela
  • Ulaznice za dodatne atrakcije (muzeje, izložbe i dr) osim ako nije naznačeno drugačije
  • Osobna potrošnja
  • Putno zdravstveno osiguranje

Upit za rezervaciju