Home / Blog / Najposjećenije atrakcije u Zadru
  • zadar-greeting-to-the-sun

Najposjećenije atrakcije u Zadru

Zadar je grad koji je dugo smatran skrivenim draguljem Jadrana, međutim u posljednje vrijeme postaje prepoznatljiva destinacija za sve više putnika. A kako i ne bi? Okružen je netaknutom prirodom i nacionalnim parkovima, razvedenim arhipelagom sa stotinama otoka, tisućama godina starom gradskom jezgrom i osobitom kulturom, a sve to pozicionira Zadar među najbolje destinacije u Europi.

Jedan od najpopularnijih svjetskih turističkih vodiča, Lonely Planet, uvrstio je grad Zadar u “Top 10 gradova koje treba posjetiti u 2019. godini”. Dok je 2016. godine glasanjem provedenim na web stranici European Best Destinations upravo Zadar izabran za “Najbolju europsku destinaciju 2016. godine”.

Zadar nudi toliko toga za vidjeti, od povijesnih spomenika i ulica do jedinstvenih modernih instalacija – teško je odabrati najbolje, stoga vam mi nudimo popis najposjećenijih atrakcija u Zadru.

1. Morske orgulje

sea-organ-zadar

Popularne Morske orgulje su stepenice koje se protežu 75 m duž zadarske rive. Instalacija je zapravo poput glazbenog instrumenta koji stvara neobičnu melodiju koristeći samo snagu morskih valova. Ispod tih velikih mramornih stepenica nalazi se 35 cijevi različitih duljina i promjera kroz koje valovi potiskuju zrak koji na kraju stvara jedinstven zvuk. To je mjesto popularna stanica za sve one koji dolaze odmarati i meditirati dok slušaju jedinstvenu melodiju koju svira more.
Google maps lokacija: klikni ovdje

2. Pozdrav suncu

Pozdrav suncu moderna je instalacija, napravljena 2005. godine. To je krug promjera 22 metra s višeslojnim solarnim i staklenim pločama koje prikupljaju sunčevu energiju i pretvaraju je u električnu. Nakon zalaska sunca instalacija proizvodi svjetlosni show. Najbolje vrijeme za posjetiti Pozdravu suncu je neposredno prije zalaska sunca, tako da možete uživati u najboljem zalasku sunca na svijetu i nakon toga gledati kako Pozdrav suncu iz solarnog panela prelazi u atrakciju koja projicira svjetlosne efekte u raznim bojama.
Google maps lokacija: klikni ovdje

3. Crkva sv. Donata

crkva-sv-donata-zadar

Crkva sv. Donata datira u 9. stoljeće. Nosi ime zadarskog biskupa i proslavljenog svetca koji je dao sagraditi crkvu. Crkva se ističe svojom monumentalnom veličinom i specifičnim cilindričnim oblikom. Ova je crkva simbol grada Zadra, zato je obavezna stanica za fotografiranje svih putnika koji se nađu u ovom gradu.
Google maps lokacija: klikni ovdje

4. Rimski Forum

Forum u Zadru građen je između 1. stoljeća prije Krista i 3. stoljeća poslije Krista. Forum je bio središte javnog života s raznovrsnim trgovinama, hramom i zgradom za javna okupljanja. Danas su od ovog ogromnog kompleksa  sačuvani samo ukrasni elementi, pločnik i stepenice na izvornom mjestu.

Google maps lokacija: klikni ovdje
5. Zadarska katedrala

zadar-cathedral

Katedrala u Zadru najveća je crkva u cijeloj Dalmaciji. Najraniji elementi konstrukcije datiraju u 4. i 5. stoljeće i pripadali su ranokršćanskoj bazilici na čijem mjestu je kasnije izgrađena današnja katedrala. Velik dio sadašnjeg izgleda oblikovan je u romaničkom stilu tijekom 12. i 13. stoljeća. U crkvu možete ući besplatno kako biste doživjeli ovaj velebni sakralni prostor i vrijedne predmete sakralne umjetnosti.
Google maps lokacija: klikni ovdje

6. Narodni trg

Narodni trg središte je urbanog života grada Zadra. U srednjovjekovnom razdoblju zvao se je Platea Magna. Gradska straža s tornjem sa satom dominira trgom koji je okružen brojnim povijesnim zgradama. Ovo je savršeno mjesto za sve posjetitelje koji žele iskusiti životni stil stanovnika Zadra. Sjednite na sunčanu terasu kafića i uživajte u danu dok ispijate ukusnu kavu.
Google maps lokacija: klikni ovdje

7. Trg 5 bunara

trg-5-bunara

Trg pet bunara zapravo je velika cisterna za pitku vodu s 5 ukrašenih bunarskih kruna. Izgrađena je u 16. stoljeću kako bi se građanima osigurala dovoljna količina pitke vode. Stepenicama se možete popeti u prekrasan park iz kojeg puca pogled na slikovitu luku Foša i Kopnena vrata.
Google maps lokacija: klikni ovdje

8. Kopnena vrata

Nekada su Kopnena vrata bila glavni ulaz u grad. Vrata su sagrađena u 16. stoljeću u vrijeme velike opasnosti od osmanlijske vojske koja je prijetila osvajanjem grada. U to je vrijeme Zadar bio najjača venecijanska utvrda u cijeloj zemlji. Kopnena vrata, zajedno s obrambenim zidovima i utvrdama, uvrštena su na UNESCO-ov popis svjetske baštine.
Google maps lokacija: klikni ovdje

Upit za rezervaciju