Home / Blog / Najbolji vidikovci u Zadarskoj županiji
  • mana-kornati

Najbolji vidikovci u Zadarskoj županiji

Od razvedene obale sa stotinama otoka do veličanstvenih planina, Zadar krasi nevjerojatna priroda i jedinstveni krajolici. Upravo raznolikost Zadarske županije pruža fascinantna iskustva svima koji ju posjete.
Jedna od najboljih stvari koju možete učiniti prilikom putovanja u novo mjesto je vidjeti ga s vidikovca. Vidikovci su zaista izvrstan način da jednim pogledom vidite sve gradske znamenitosti. S druge strane, vidikovci u prirodi učinit će da se osjećate tako malenima, a istovremeno kao da ste na vrhu svijeta.
Stoga provjerite naš popis najboljih vidikovaca u Zadarskoj županiji koji će vam pružiti jedinstveni pogled na neka uistinu izvanredna mjesta.

1. Zvonik zadarske katedrale

zadar-viewpoints

Zvonik zadarske katedrale visok je 42 m i otvoren je za javnost. Izvrsno je to mjesto za promatranje starog grada jer je zadarska povijesna jezgra smještena na poluotoku. Dok se penjete na zvonik, saznat ćete više o njegovoj intrigantnoj povijesti objašnjenoj na info pločama na zidovima. Kad dođete na vrh, oduševit će vas pogled na cijeli stari grad Zadar, Kalelargu, glavnu gradsku ulicu, ostatke rimskog foruma, parkove, šire gradsko područje, more i otoke zadarskog arhipelaga. Ulaznica je samo 15,00 kn ili 2,00 Eur po osobi.

2. Otok Mana u Nacionalnom parku Kornati

mana-kornati

Nacionalni park Kornati je arhipelag koji se sastoji od 89 otoka, otočića i grebena, a smješten je južno od Zadra. To je najrazvedenija otočna skupina na Mediteranu. Otoci izgledaju poput razbacanog kamenja okruženog kristalno čistim morem. More je izuzetno čisto i prozirno, svjetlost prodire duboko i stvara specifično stanište za ribe i razne vrste koralja. Možda je najimpresivniji dio arhipelaga ona strana okrenuta prema otvorenom moru, gdje se litice uzdižu visoko iznad morske površine.
Ove okomite litice mogu se naći na otoku Mana, na kojem su 1959. godine izgrađene impresivne kamene građevine koje su služile kao scenografija za film “As the Sea Rages”. Građevine na Mani simuliraju krajolik ribarskog sela u Grčkoj, a i danas ih možete posjetiti uživati u prekrasnom pogledu na pučinu sa stjenovite litice ako rezervirate jedan od izleta: Cjelodnevni izlet Telašćica i Kornati brzim brodom ili Cjelodnevni izlet brodom iz Zadra u Kornati NP, otok Mana i Telašćica.

3. Tulove grede planinski vrh u Parku prirode Velebit

tulove-grede

Velebit je najveća hrvatska planina i daleko najveće zaštićeno područje u državi. Tulove grede jedan su od najatraktivnijih planinskih vrhova na Velebitu koji doseže visinu od 1,120 m. Ovi stjenoviti grebeni jedinstven su krški fenomen, izuzetno su strmi i dugi 1 km. Svi oni koji su strastveni planinari i zaljubljenici u fotografiju mogu se popeti sve do samog vrha i uživati u veličanstvenom pogledu. S vrha ćete napraviti očaravajuće fotografije mora, planinskih vrhova i zelenog zaleđa.
Tulove grede možete posjetiti u organiziranim izletima: Velebit Jeep safariIzlet na Velebit i kanjon rijeke Zrmanje. 

4. Kanjon rijeke Zrmanje

zrmanja-canyon-viewpoints-zadar

Zrmanja je rijeka koja izvire u južnom dijelu Like. Rijeka je dugačka 69 km i zadnja 2 km teče impresivnim kanjonom do mjesta gdje se sastaje s Novigradskim morem. U tom dijelu rijeka Zrmanja okružena je liticama koje dosežu visinu do 200 m.
Kanjon Zrmanje zaštićen je kao značajno geomorfološko prirodno dobro.
Plato iznad kanjona služi kao vidikovac s kojeg se možete diviti smaragdno zelenoj rijeci i njezinom strmom kanjonu.
Vidikovac u kanjonu Zrmanje posjećuje se za vrijeme izleta Velebit Jeep safari i Izlet na Velebit i kanjon rijeke Zrmanje. 

5. Stijene u Parku prirode Telašćica

telascica-kornati

Telašćica je čudesan zaljev i park prirode smješten na jugoistočnom dijelu Dugog Otoka. Ova prekrasna uvala uključuje 6 šarmantnih otočića i 13 otoka. Na vanjskoj strani uvale Telašćica smješten je najviši strmac na Jadranu, litice visoke 161 metar koje sežu 85 m duboko u modro more. Do vidikovca možete doći nakon kratke šetnje parkom, a na vrhu vas čeka nevjerojatan vidikovac s kojeg ćete se diviti prekrasnom pogledu na otvoreno more i otoke Nacionalnog parka Kornati. Obavezno potražite dupine koji znaju plivati duž obale.
Telašćicu i ovaj vidikovac ćete posjetiti tijekom izleta: Cjelodnevni izlet brodom iz Zadra u Kornati NP, otok Mana i TelašćicaCjelodnevni izlet Telašćica i Kornati brzim brodom.

Upit za rezervaciju