Home / Blog / Najbolje vrijeme za posjetiti Hrvatsku
  • best-time-to-visit-croatia-swimming

Najbolje vrijeme za posjetiti Hrvatsku

Dok planirate putovanje uvijek razmišljate kakvo će biti vrijeme i u kojem periodu godine je najbolje putovati jer želite najbolje iskoristiti dane koje ćete provesti u novoj destinaciji.
Hrvatska je jedinstvena na toliko mnogo načina i idealan je izbor za sve one koji žele upoznati prekrasne, neotkrivene lokalitete. Korijene vuče još od davnina što potvrđuje bogato kulturno naslijeđe koje svjedoči o turbulentnoj prošlosti od antike i rimskog perioda preko renesanse, turskih osvajanja pa sve do današnjih dana. Pored raznolike kulturne baštine, brojnih UNESCO spomenika tu je i očaravajuća priroda s 8 nacionalnih parkova i 11 parkova prirode, koji privlače brojne posjetitelje kroz cijelu godinu. Hrvatska nudi prekrasne plaže i čisto more koje zauzima najveći dio istočne obale Jadranskog mora, najsjevernijeg rukavaca Mediteranskog mora.
Zbog svog položaja Hrvatska je zemlja kontrasta, pa je potrebno razmatrati tri velike klimatske i prirodno-geografske cjeline. Sjever i istok zemlje karakterizira kontinentalna klima, središnju Hrvatsku s planinskim lancima planinska i alpska klima, dok Jadranska obala ima mediteransku klimu koja ju razlikuje od ostatka zemlje.

Kontinentalna Hrvatska

kontinentalna-hrvatska-magic-croatia

U nizinsku Hrvatsku spada istočni, sjeverozapadni, zapadni i sjeverni dio Hrvatske. To je ujedno najvažnije poljoprivredna regija te
prevladava kontinentalna klima. Tijekom siječnja temperature variraju od -2º do 0°C, dok prosječne temperature u srpnju variraju od 20º do 22ºC. Najveći udio padalina je u toplom dijelu godine (travanj-rujan), a nizinska Hrvatska uglavnom nema više od 2000 sunčanih sati.

Gorsko-planinski prostor

mountain-magic-croatia

Gorska Hrvatska je regionalna cjelina koja zauzima krajnji sjeverozapadni dio dinarskoga planinskog prostora, a zauzima 14% površine države. Ovaj dio Hrvatske naziva se još i “hrvatskim pragom” ili “hrvatskim vratima” zbog važnog prometno-geografskog položaja te jer povezuje kontinentski i primorski dio Hrvatske.
Karakteristike oštre gorsko-planinske klime su kratka i svježa ljeta te duge i oštre zime s mnogo snijega. Gorska Hrvatska glavninu padalina dobiva u hladnijem dijelu godine (od listopada do ožujka), a u siječnju i veljači čest je snijeg. Najhladniji mjesec je siječanj s prosječnom temperaturom -1,2°C, dok je srpanj najtopliji mjesec s prosječnom temperaturom 16,8ºC.

Jadranska obala

dubrovnik-magic-croatia

Hrvatska jadranska obala spada u najrazvedenije obale u Europi. Dužina obalnog pojasa iznosi 4.058,00 km i ima preko 1.200 otoka, otočića i hridi. Primorska Hrvatska ima prosječno 2700 sunčanih sati, pa je jadranska obala jedna od najsunčanijih u Sredozemlju.
Ljeto na Jadranu je suho i vruće, dok je zima blaga i kišovita. Srednja siječanjska temperatura je oko 6 ºC, dok je srednja srpanjska temperatura oko ili viša od 22 ºC. Godišnji raspored padalina je različit u pojedinim regijama, a na Jadranu je najviše padalina u hladnijem dijelu godine (od listopada do ožujka), a snijeg je rijetka pojava. Od listopada do ožujka obala može biti vrlo tiha, a brojni hoteli i turističke atrakcije mogu biti zatvoreni. Ipak, blage zime dobre su za razgledavanje povijesnih središta Dubrovnika, Splita i Zadra.
Na Jadranu je najviše posjetitelja u srpnju i kolovozu, a to je ujedno period i kad mještani uzimaju godišnji odmor.

Kada je najbolje vrijeme posjetiti Hrvatsku?

U Hrvatskoj postoje tri karakteristične sezone u Hrvatskoj. Predsezona je u periodu od siječnja do svibnja, glavna sezona u Hrvatskoj je od sredine lipnja do sredine rujna dok je postsezona od listopada do prosinca. Najviša koncentracija putovanja je zadnji tjedan u srpnju i prva dva tjedna u kolovozu. Većina turista posjećuje Hrvatsku tijekom visoke sezone u srpnju i kolovozu.
Kada posjetiti Hrvatsku, puno ovisi o vašim osobnim željama i situaciji. Ako putujete s djecom školske dobi, možda ćete moći doći samo tijekom školskih praznika. Ako ste potpuno fleksibilni, tada je najbolje vrijeme za posjet Hrvatskoj lipanj i rujan.

Najbolje vrijeme za kupanje 

best-time-to-visit-croatia-swimming

Ako putujete na odmor u Hrvatsku u potrazi za izvanrednim plažama idealnim za kupanje, onda je ljeto (lipanj – rujan) najbolje vrijeme za odlazak na obalu. Možete očekivati temperature od 20ºC do sredine 30ºC. More je toplo i savršeno za kupanje. Temperature mora su oko 24ºC. Tad se održava velik broj festivala, otvoreni su restorani, hoteli i imate širok izbor jednodnevnih izleta i aktivnosti.

Najbolje vrijeme za posjećivanje i razgled gradova

when-to-visit-croatia-zadar

Ako tijekom svog hrvatskog odmora želite posjetiti više gradova, onda je najbolje da svoj posjet planirate u predsezoni (svibanj – sredina lipnja) ili postsezoni (rujan-studeni). U niskoj sezoni u Hrvatskoj postaje vrlo tiho. Mnogi su hoteli, restorani i aktivnosti zatvoreni. Priobalni gradovi koji ljeti vrve od ljudi i života, zimi utihnu. Ipak, period niske sezone ima svoje prednosti jer gužve u gradovima nisu toliko velike, a vrijeme je i dalje ugodno što čini savršenu kombinaciju za razgledavanje gradova.

Najbolje vrijeme za ljubitelje prirode

when-to-visit-croatia-krka-national-park

Hrvatska je zemlja iznimno bogate bio raznolikosti te sa svojih 8 Nacionalnih parkova i 11 Parkova prirode je idealna destinacija za sve one koji vole uživati u prirodnim ljepotama. Najbolje vrijeme za posjetiti Hrvatsku za ljubitelje prirode je u svibnju i lipnju ili rujnu i listopadu kada je vrijeme ugodno i sunčano, a Nacionalni parkovi i Parkovi prirode se prikazuju u svom najljepšem izdanju.

 

Odlučili ste kad ćete posjetiti Hrvatsku? Odlično. Preostaje vam da na vrijeme da rezervirate vaš odmor u Hrvatskoj.

Upit za rezervaciju