Home / Blog / Muzeji u Zadru: koje muzeje posjetiti i što vidjeti
  • zadar-museums

Muzeji u Zadru: koje muzeje posjetiti i što vidjeti

Zadar, grad duge i turbulentne povijesti krije mnoge zanimljive priče, spomenike i povijesne ostatke iz svih razdoblja. Još od davnina su stanovnici ovih prostora znali čuvati i njegovati tradiciju, a to čine i danas. Brojni zadarski muzeji će vas na trenutak vratiti u neka davna vremena, ispričati vam neke priče za koje niste znali, približiti vam nekadašnji način života i pružiti vam nezaboravan dan. Donosimo vam popis zadarskih muzeja, a vi sami odaberite koji ćete posjetiti!

1. Arheološki muzej

zadar-museums

Arheološki muzej u Zadru osnovan je još davne 1832. godine i jedan je od najstarijih i najznačajnijih muzeja u Hrvatskoj. U svojim počecima je muzejska građa bila smještena u crkvi Sv. Donata, a od 1974. pa sve do danas muzejski predmeti su smješteni u zgradi koja je smještena uz bok benediktinskog samostana Sv. Marije.
Arheološki muzej čuva preko 100 000 predmeta iz svih povijesnih razdoblja, počevši od paleolitika pa sve do kraja 11. stoljeća. Stalni postav je podijeljen na prapovijesni, srednjovjekovni i antičku dio.  U prizemlju muzeja se nalazi srednjovjekovna zbirka u kojoj su izloženi vrijedni predmeti kao što su ciboriji, oltarne pregrade, ukrasni dijelovi arhitekture i sarkofazi. Među najvrjednijim grobnim nalazima ističu se grob starohrvatskoga ratnika konjanika i grob “Majke s djetetom” s groblja Nin-Ždrijac, datiran u sredinu 9. st. Antička zbirka je smještena na prvom katu muzeja te su ovdje izloženi brojni keramički, kameni, stakleni i metalni predmeti iz razdoblja rimske vladavine te svjedoče o kulturi i običajima iz ovog razdoblja. Na drugom katu muzeja možete se upoznati sa načinom življenja u kamenom i metalnom dobu (od oko 10 000 g. pr. Kr pa do dolaska Rimljana). Ovdje ćete naići na predmete iz svakodnevnog života ljudi iz tog razdoblja kao što su strugala, šiljci, keramičke posude, nakit i sl. Posebno zanimljivi su ritoni-posude na četiri noge.
Ukoliko se želite upoznati sa načinom života na ovim prostorima od najranijeg doba svakako preporučujemo da posjetite ovaj muzej jer će vam postati jasnije koliko je Zadar kulturno i povijesno bogat grad.

2. Stalni postav crkvene umjetnosti “Zlato i srebro Zadra”

st.mary`s church zadar_magic croatia

Stalna izložba crkvene umjetnosti, poznata pod nazivom “Zlato i srebro Zadra” jedna je od najvrjednijih izložbi u Hrvatskoj. Ova izložba čuva neke od najdragocjenijih sakralnih umjetnina. Smještena je u zgradi benediktinskog samostana Sv. Marije te vas sestre benediktinke vode kroz ovu izložbu i otkrivaju neke zanimljive činjenice vezane za izložene predmete. Izloženi su križevi, ciboriji i kaleži uglavnom iz župnih crkava zadarske nadbiskupije te relikvije i ostaci kostiju svetaca koji se posebno štuju u Zadru, što ovoj izložbi daje poseban vjerski značaj. Među značajnijim umjetninama su križić-pektoral vjerojatno iz 8. stoljeća te

3. Muzej antičkog stakla

Glassblowing_Magic Croatia
Muzej antičkog stakla jedinstveni je muzej ne samo u Hrvatskoj nego i u svijetu. Radi se o specijaliziranom muzeju u kojem je izloženo preko 5000 staklenih predmeta iz doba antike. Muzej je otvoren 2009. godine u nekadašnjoj palači Cosmacendi iz 19.st. i ima stalni postav predstavljen u 8 cjelina. Svi predmeti su pronađeni na zadarskom području te svjedoče o načinu života na ovim prostorima. Osim toga, zanimljivo je napomenuti da muzej ima i vlastitu staklarsku radionicu u kojoj se izrađuju replike staklenih antičkih predmeta i to tradicionalnim načinom ručnog puhanja stakla. U suvenirnici, koja se također nalazi u sklopu muzeja, možete kupiti te ručno izrađene replike, ali isto tako i unikatni nakit koji se tehnikom fuzije također izrađuje u prostorima muzeja. Po mnogome jedinstven, ovaj muzej od svog otvaranja privlači brojne posjetitelje iz svih krajeva svijeta, a mnogi ga uspoređuju i sa svjetski poznatim Muzejom stakla na otoku Muranu u blizini Venecije.

4. Muzej iluzija

zadar-museum-of-illusions

Ukoliko se želite zabaviti i ponešto naučiti o ljudskoj percepciji i iluzijama preporučujemo da posjetite Muzej iluzija u Zadru. Ovo je savršeno mjesto za provesti zabavan dan sa svojim prijateljima i obitelji, a djeci je posebno zanimljiv s obzirom da krije mnoge zagonetke i logičke igre. Tako se nude brojne mozgalice, puzzle, nemogući čvorove, trikovi i matematičke igre te razne druge didaktičke igre koji će vas istovremeno i zbuniti i zabaviti. Svakako preporučujemo da ponesete fotoaparat jer ćete samo ovdje moći snimiti fotografije koje mogu djelovati zbunjujuće! Poigrajte se s maštom, gravitacijom i percepcijom i zavirite u svijet iluzija!

5. Muzej grada Zadra

Muzej grada Zadra osnovan je 1960. godine. Nalazi se u neposrednoj blizini Morskih vrata, a čuva kulturne predmete iz razdoblja od kraja 13. st. do danas. Kulurno-povijesna zbirka se može pohvaliti starim namještajem, starim fotografijama, razglednicama, maketama, sitnim uporabnim predmetima i dr. Muzej grada Zadra uz Prirodoslovni i Etnološki odjel dio je Narodnog muzeja Zadar.

6. Etnološka zbirka Narodnog muzeja

Zadar city guard-Magic Croatia

Etnološka zbirka djeluje kao odjel Narodnog muzeja Zadar. Stalni postav je smješten u prostorima gradske straže na Narodnom trgu, a prikazuje predmete vezane za tradicijsku kulturu Dalmacije. Tako ovdje možete pronaći  predmete za obradu tekstilnih vlakana, obućarski alat i pomagala za kućnu izradu obuće, opremu lončara, predmete i alate koji su se koristili za izradu bačvi, košara i pletenina te alat za izradu glazbenih instrumenata. Vrijedna je i zbirka nošnji koje su se nosile na ovim područjima.

7. Prirodoslovni odjel

Prirodoslovni odjel je, kao i etnografski odjel, dio Narodnog muzeja u Zadru. Djeluje još od davne 1905. godine, a u njemu se čuvaju povijesni ostaci prirodoslovnih zbirki koje su se u Zadru skupljale tijekom nekoliko stoljeća. Među najvrjednijim povijesnim zbirkama, izdvaja se herbarij Domenika Pappafave koji je nastao početkom 19. st. te pripada među najstarije takve zbirke u Hrvatskoj. Kako su danas mnoge biljne i životinjske vrste pod posebnom zaštitom, građa Prirodoslovnog odjela se popunjava fotografijama biljaka i životinja u njihovom prirodnom okruženju. Odjel je smješten u dijelu Providurove palače.

8. Umjetnička zbirka crkve sv. Frane

Monastery of st. Francis-Magic Croatia

U sklopu redovničke crkve sv. Frane nalazi se riznica koja čuva najvrjednija djela hrvatske srednjovjekovne i renesansne umjetnosti. Među najznačajnijim je slikano romaničko raspelo iz 12. stoljeća. U riznici se nalazi i jedino sačuvano zvono iz Zadarske nadbiskupije koje Austro-Ugarska monarhija nije uspjela istopiti za gradnju topova. Sakristija crkve sv. Frane je značajno mjesto s obzirom da je ovdje sklopljen Zadarski mir između Mletačke republike i hrvatsko-ugarskog kralja Ludovika kojim se Mletačka republika odrekla svojih posjeda u Dalmaciji.

9. Kneževa palača

kneževa-palača-zadar

Kneževu palaču u Zadru spominje se u povijesnim izvorima još u 13. stoljeću, a glavna prostorija palače je velika dvorana koja se u to vrijeme nazivala Vijećnicom jer je tu zasjedalo gradsko vijeće. Palača se prostire na 2000 četvornih metara unutar kojih se nalaze multimedijalna dvorana, povremene izložbe svjetski poznatih umjetnika (Dali, Andy Warhol itd.) i Šest salonskih priča koja govore o šest povijesnih razdoblja u gradu.

Upit za rezervaciju