Home / Blog / Koronavirus Zadar: najnovije informacije
 • zadar-croatia-coronavirus-information

Koronavirus Zadar: najnovije informacije

Svi pričaju o Zadru i finalu Adria Tour teniskog turnira koji je otkazan kada se je saznalo da je jedan tenisač pozitivan na koronavirus. Ako ste čitali novinske portale, čini se da je nakon teniskog turnira Zadar postao glavna tema i novo žarište pandemije koronavirusa. No kakva je zapravo situacija u Zadru u posljednjih nekoliko dana?

Oni koji su kontaktirali s igračima dulje od 10 minuta morali su se javiti dežurnom epidemiologu te se samoizolirati na 14 dana, dok su drugi koji su imali osnovane sumnje da su zaraženi koronavirusom testirani i ponašaju se u skladu s preporukom epidemiologa. Zapravo, unatoč brojnim naslovima po internetu, u Zadru je manje slučajeva zaraze nego u drugim gradovima u Hrvatskoj. Pročitajte brojeve i donesite svoje mišljenje.

zadar-croatia-coronavirus-information

Koronavirus u Zadru i Hrvatskoj

U posljednja 24 sata 30. lipnja u Hrvatskoj je bilo 34 novih slučajeva (provjerite službenu web stranicu vlade s točnim informacijama o koronavirusu za ostale gradove). U Zadru su u posljednja 24 sata potvrđena 2 nova slučaja.

 • U Hrvatskoj je od početka pandemije (25. veljače 2020.) potvrđeno ukupno 2.725 slučajeva
 • Aktivni slučajevi u Hrvatskoj 30. lipnja: 463
 • U Zadru je od početka pandemije potvrđeno ukupno 99 slučajeva
 • Aktivni slučajevi u Zadru 30. lipnja: 19 (za detaljne i ažurirane informacije provjerite službenu web stranicu Zadarske županije)
Stanje u drugim zemljama u regiji:

U sljedećim zemljama 30. lipnja potvrđeni su ukupni slučajevi od početka pandemije:

 • Srbija: 14.046
 • Bosna i Hercegovina: 4.325
 • Crna Gora: 498
 • Mađarska: 4.145
 • Slovenija: 1.585
Ulazak u Hrvatsku za nehrvatske državljane

Pri ulasku u Republiku Hrvatsku državljani Češke, Mađarske, Austrije, Estonije, Latvije, Litve, Poljske, Slovenije, Njemačke i Slovačke nisu dužni navesti poseban razlog njihovog ulaska (poslovni, gospodarski, turistički itd.). Oni mogu ući u zemlju pod istim uvjetima kao i prije izbijanja COVID-19, ali još uvijek pod epidemiološkom kontrolom i u skladu s općim i posebnim preporukama koje je izdao Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

Svim ostalim stranim državljanima koji nisu gore navedeni savjetuje se da najave svoj posjet ispunjavanjem obrasca na sljedećoj web stranici https://entercroatia.mup.hr/.

Više o ovoj temi pronađite u našem prethodnom članku Putovanje u Zadar nakon koronavirusa: sve što trebate znati.

Novi propisi za građane koji dolaze iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Kosova i Makedonije

Osobe koje uđu u Republiku Hrvatsku iz Bosne i Hercegovine, Kosova, Republike Srbije i Sjeverne Makedonije moraju ići u samoizolaciju na 14 dana.

U najavi je mjera ukidanja obavezne samoizolacija za građane iz Bosne i Hercegovine, međutim, ta mjera još uvijek nije stupila na snagu u trenutku pisanja ovog članka dana 30. lipnja 2020. Za ažurirane informacije kliknite ovdje.

Putnici koji dolaze iz drugih zemalja trenutno neće trebati ići u samoizolaciju. Za ostala često postavljana pitanja vezano za ulazak u Hrvatsku provjerite službenu web stranicu Vlade.

Zračne linije u Zadru

Kada je u pitanju zračni promet u Zadru, Ryanair održava 40% svojih aktivnosti u odnosu na prošlu godinu, ali 10 linija prometuje prema rasporedu.
Eurowings dodaje novu liniju Stuttgart – Zadar, koja će prometovati dva puta tjedno, uz već postojeću liniju Köln – Zadar, koja prometuje jednom tjedno. Luxair je nedavno ponovno uspostavio redovne letove, a linija Luksemburg – Zadar koja je započela 20. lipnja, prometuje jednom tjedno.
Poljska nacionalna avio kompanija PLL LOT najavila je ponovno pokretanje zračnih linija za Zadar. Linija Varšava – Zadar kreće 4. srpnja, a letovi će biti jednom tjedno i to subotom.
Za dodatne informacije provjerite službenu web stranicu zračne luke Zadar.

Kakav je svakodnevni način života u Zadru za vrijeme pandemije koronavirusa?

Zadar se poput ostatka Europe bori protiv koronavirusa i provodi mjere za sprečavanje njegovog širenja. No život u Zadru nije stao. Svi barovi, kafići i restorani su otvoreni. Možete ići u kupovinu namirnica jer su trgovine otvorene kao prije karantene i nema ograničenja putovanja u druge gradove. Jedino što morate imati na umu je poštovanje preporuka i uputa Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Preporuke i upute Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo:

zadar-coronavirus-information

 • Preporuča se nositi masku za lice i pokriti nos i usta
 • Održavajte fizičku udaljenost od drugih ljudi (min. 1,5 m)
 • Izbjegavajte rukovanje, grljenje i držite se podalje od drugih ljudi
 • Perite ruke što je češće moguće toplom vodom i sapunom i/ili upotrijebite dezinfekcijsko sredstvo za ruke koje treba temeljito trljati između dlanova
 • Izbjegavajte dodirivanje lica, usta, nosa i očiju
 • Kad kašljete ili kihnete, pokrijte usta i nos laktom ili tkivom, a potom ga odbacite u kantu za otpad s poklopcem i operite ruke
 • Prilikom korištenja javnog prijevoza obavezno je koristiti medicinsku masku ili masku za lice (na snazi od 25. lipnja)
 • U slučaju pojave simptoma akutne respiratorne infekcije (kašalj, grlobolja, povišena tjelesna temperatura, kratkoća daha/otežano disanje, gubitak mirisa i okusa) potrebno je ostati u smještaju i obavijestiti nadležnog epidemiologa (broj za Zadar Mob:+385 (0) 98 332 765)
Kako se ponašati na plaži

zadar-beach-coronavirus-

Svim se posjetiteljima savjetuje da se pridržavaju pravila fizičke udaljenosti od 1,5 metara, čak i kada borave u moru/vodi. Ležaljke moraju biti odvojene kako bi se osigurala fizička distanca, vlasnik je dužan dezinficirati ležaljke nekoliko puta dnevno, te uvijek nakon što određeni gost više ne koristi ležaljke. Sanitarni čvorovi će se češće čistiti i dezinficirati.
Za prostore morskog i slatkovodnog kupališta maksimalni broj osoba kojima je istovremeno dopušteno boraviti određuje se po načelu 15 osoba na 100 m2 neto površine. Provjerite službenu web stranicu vlade s preporukama za kupanje u moru i kopnenim površinskim vodama.

Posebna obavijest za izlete

zadar-coronavirus

Nošenje maske je obavezno kada se nalazite u javnom prijevozu (autobusi, brodovi, vlakovi). Dakle, ako ste rezervirali izlet i namjeravate koristiti neku vrstu prijevoza (automobil, autobus ili brod), ponesite sa sobom svoju masku.

Zaključak..

Ono što smo naučili u posljednjih nekoliko dana je da je koronavirus još uvijek prisutan u svijetu, ali život mora ići dalje. Ako se svaki pojedinac ponaša odgovorno i poštiva preporuke epidemiologa, onda bi to trebalo biti dovoljno da se ograniči širenje virusa i omogući nam novu normalnu svakodnevicu.

 

Upit za rezervaciju