Home / Blog / Koronavirus u Hrvatskoj: aktualno stanje i nove informacije
  • koronavirus-hrvatska-zadar

Koronavirus u Hrvatskoj: aktualno stanje i nove informacije

Prošlo je više od 6 mjeseci otkad je zabilježen prvi slučaj zaraze virusom COVID-19 u gradu Wuhan u Kini. Od tada do danas ovim virusom je u svijetu zaraženo čak više od 22 miliona ljudi te ih je 780 000 preminulo od posljedica ove bolesti. U Hrvatskoj je prvi slučaj zabilježen krajem veljače te je od tada u Hrvatskoj zaraženo ukupno 7594 osoba, a preminulo ih je 169 (za ažurirane podatke pogledajte ovdje: https://www.koronavirus.hr/).

koronavirus-hrvatska-zadar

Virus i dalje živi među nama te još uvijek nije poznato dokad će se čovječanstvo boriti s njim. Svakodnevnica se promijenila i mijenja se i dalje iz dana u dan. Svaki dan dobivamo nove upute kako se ponašati te se uvode nove mjere u svrhu suzbijanja virusa. Donosimo vam nove informacije o aktualnom stanju u Hrvatskoj!

Stanje u Hrvatskoj

Posljednjih dana se može čuti kako broj zaraženih u Hrvatskoj brzo raste. Tako je u posljednja 24 sata zabilježeno 265 novozaraženih osoba (podaci od 21.08., preuzeti sa www.koronavirus.hr).

Stoga se postavlja pitanje da li je Hrvatska je sigurno odredište za putovanje. Epidemiološka situacija u Hrvatskoj je pod nadzorom s manje aktivnih slučajeva od ostalih mediteranskih odredišta. Hrvatska udruga turizma (HUT) izradila je korisnu interaktivnu kartu s označenim aktivnim Covid-19 slučajevima podijeljenu u 4 regije: Sjeverna obala (Istra i Kvarner); Južna obala (Dalmacija);Središnja Hrvatska (Zagreb i okolica) i Istočna Hrvatska kako bi svim putnicima olakšali planiranje putovanja.

samantha-hentosh-Ex-hNM0AmCw-unsplash

Neke države su zbog rastućih brojki odlučile uvrstiti Hrvatsku na listu tzv.”rizičnih zemalja”. Tako su Slovenija i Velika Britanija odlučile uvesti obaveznu 14-dnevnu samoizolaciju za svoje državljane koji dolaze iz Hrvatske.
Austrija je također uvrstila Hrvatsku na listu rizičnih zemalja te njeni državljani ne mogu ući u zemlju bez negativnog testa na koronavirus. Njemačka i Belgija su uvele ograničenja samo za određene županije, a to su za Njemačku Splitsko-dalmatinska i Šibensko-kninska županija i za Belgiju Vukovarsko-srijemska, Brodsko-posavska, Osječko-baranjska, Splitsko-dalmatinska županija te Grad Zagreb.

U posljednjih tjedan dana u svim županijama zabilježeni su slučajevi bolesti COVID-19. Najveći broj novooboljelih u kontinentalom dijelu Hrvatske je u Gradu Zagrebu, a na obali u Splitsko-dalmatinskoj županiji i Šibensko-kninskoj. Žarišta koronavirusa u Hrvatskoj su stavljena pod nadzor, a funkcioniranje zdravstvenog sustava ili nekog drugog gospodarskog sektora, odnosno javne službe nije obustavljeno.

Enter Croatia

coronavirus-zadar-croatia-travel

Internetski obrazac Enter Croatia posjetiteljima omogućuje unošenje svih potrebnih podataka prije putovanja u Hrvatsku kako bi olakšali i ubrzali prijelaz granice prilikom ulaska u državu. Svim putnicima se savjetuje da ispune obrazac prije dolaska. Svi posjetitelji koji ispune mrežni obrazac dobit će upute e-pošte koje će sadržavati epidemiološke smjernice i informacije o mjerama koje su trenutno na snazi za posjetitelje Hrvatske.
Trenutačno je stranica dostupna na jedanaest jezika, uključujući engleski, hrvatski, njemački, francuski, talijanski, nizozemski, slovenski, mađarski, poljski, slovački i češki.

Epidemiološke mjere na snazi

koronavirus-zadar-croatia

I dalje su na snazi mjere održavanja fizičkog razmaka, održavanja higijene ruku i dezinfekcije. Također, obvezno je nošenje maski za lice ili medicinskih maski u zatvorenim prostorima te svim zdravstvenim djelatnicima, djelatnicima kod pružatelja smještaja u socijalnoj skrbi i zaposlenima u ugostiteljskim objektima.
Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske donio je Odluku o nužnoj mjeri ograničavanja radnog vremena ugostiteljskih objekata. Noćni klubovi, noćni barovi, disco-barovi, caffe barovi i sl. koji smiju raditi najduže do 24 sata.

Situacija u Zadru

zadar-coronavirus-croatia

Budući da su Austrija i Italija od 17.08.2020. izdale upozorenje za sve koji putuju u Hrvatsku, Falkensteiner hoteli u Zadru osigurali su besplatno testiranje na koronavirus za svoje goste iz Austrije i Italije prije povratka u njihovu domovinu. Više pogledajte na: https://www.falkensteiner.com/en/corona.

Ako biste htjeli ili ste dužan obaviti test Covid-19 dok ste u Zadru, posjetite web Zavoda za javno zdravstvo Zadar na linku ovdje.

Upit za rezervaciju