Home / Izleti / Izlet iz Zadra u Split, Trogir i Klis: 2 Unesco grada & 1 neosvojiva utvrda
 • from-zadar-to-split-old-town
 • split-diocletian-palace-from-zadar
 • split-from-zadar
 • split-seaside-promenade-croatia
 • from-zadar-to-split-croatia
 • Klis-fortress-split-croatia
 • Klis fortress view

  Foto: Klis fortress view from top

 • from-zadar-to-trogir
 • trogir-croatia
 • trogir-old-town

Izlet iz Zadra u Split, Trogir i Klis: 2 Unesco grada & 1 neosvojiva utvrda

Upoznajte najvažnije lokalitete UNESCO svjetske baštine u Splitu i Trogiru. Popnite se na vrh utvrde u Klisu. Osjetite duh povijesti, iskusite kako su ljudi prije živjeli i vratite se s izvanrednim fotografijama.

> Rezervirajte izlet

TERMINI: Ponedjeljak – Nedjelja (dostupno cijelu godinu)

O DESTINACIJI:

Split je najveći obalni grad u Hrvatskoj, poznat po bogatoj povijesnoj baštini i caru Dioklecijanu koji je tu sagradio palaču. Dioklecijanova palača je jedan od najočuvanijih spomenika rimske arhitekture na svijetu i UNESCO spomenik. Zbog svoje veličine i utrošenog bogatstva za izgradnju vjerojatno je bila jedan od okidača za ubrzani pad Rimskog carstva. U Dioklecijanovoj palači ugašeno je Zapadno Rimsko Carstvo ubojstvom posljednjeg priznatog Rimskog cara Julija Nepota. Kasnije, rušenjem Salone, stanovnici su se nastanili u napuštenoj carskoj palači. Katedrala Sv. Duje koja je smještena u samoj palači, na peristilu, prvotno je bila Dioklecijanov mauzolej. Novi stanovnici su carski mauzolej pretvorili u kršćansku crkvu, uklonili poganske idole i sarkofag u kome je car počivao. Katedrala Sv. Duje je poznata kao najstarija katedrala na svijetu.

Tvrđava Klis je srednjovjekovna utvrda smještena na vrhu nepristupačne kamene hridi u neposrednoj blizini Splita. Tijekom 9. stoljeća tvrđava je bila sjedište hrvatske kraljevske dinastije, a zahvaljujući svom strateškom položaju, stoljećima je odolijevala napadima neprijateljske vojske. Tvrđava je poslužila i kao filmski set za potrebe snimanja serijala Game of Thrones.

Trogir je smješten na otočiću između kopna i otoka Čiovo, a osnovali su ga grčki kolonisti u III st. prije Krista. Trogir slovi kao najbolje očuvani romaničko-gotički grad u srednjoj Europi, a od 1997 cijeli grad je na UNESCO-vom popisu svjetske baštine. National Geographic ga je proglasio najljepšim gradom otokom na svijetu.

PLAN IZLETA:

POLAZAK: 8:00 ili 9:00 sati
POVRATAK: 19:30 sati
Vrijeme trajanja: 11:30 sati

U jutarnjim satima polazak iz Zadra prema Klisu. Ondje ćete se popeti na tvrđavu, smještenu na samom vrhu stjenovite litice. Šetajući kroz tvrđavu osjetit ćete duh povijesti, naučit ćete više o srednjovjekovnom načinu ratovanja ali i o svakodnevnom životu ljudi. Ako ste fan serijala Igre prijestolja, zainteresirat će vas da je upravo Daenerys, Kraljica zmajeva, prolazila kroz utvrdu Klis, prilikom svog posjeta fiktivnoj zemlji Meereen. Svakako ne zaboravite snimiti najspektakularniji pogled na Split i obližnje otoke koji se pruža s utvrde!

Nakon Klisa, slijedi kratka vožnja do Splita. Posjetit ćete izvanredan kompleks antičke palače te ćete saznati zašto je rimski car Dioklecijan izabrao baš Split kao odredište na kojem je proveo svoju mirovinu. Otkrit ćete mjesta poput Mauzoleja, kipa Grgura Ninskog, katedrale i zvonika svetog Duje te prošetati uskim kamenim ulicama sa skrivenim prolazima i dvorištima. Nakon razgleda, ne propustite kušati ukusnu dalmatinsku hranu u jednom od tradicionalnih restorana.

U poslijepodnevnim satima polazak prema Trogiru koji posjetitelje oduševljava bogatom kulturnom baštinom i brojnim kulturno-povijesnim spomenicima. Prošetajte živopisnom rivom s barovima, kafićima i jahtama. Posjetite katedralu svetog Lovre i krstionicu te otkrijte najbolje kiparske radove u Hrvatskoj. Svakako se popnite se na dvorac Kamerlengo i divite se veličanstvenom pogledu na stari grad.
Nakon razgleda Trogira polazak prema Zadru.

CIJENA:
1 – 4 osoba – 3.075,00 KN ili 410,00 EUR
5 – 8 osoba – 4.050,00 KN ili 540,00 EUR

UKLJUČENO U CIJENU:

 • prijevoz klimatiziranim vozilom
 • licencirani vodič
 • obilazak Splita i Trogira
 • osiguranje
 • PDV

NIJE UKLJUČENO U CIJENU:

 • obroci i piće
 • osobna potrošnja
 • ulaznice za tvrđavu Klis

> Rezervirajte izlet

PREPORUČENI UZRAST: odrasle osobe, djeca i starije osobe
TEŽINA: Split i Trogir nisu fizički zahtjevni. Tvrđava Klis nije prilagođena za osobe s invaliditetom i slabije pokretne osobe. Međutim, nakon kratkog uspona od 100 m, dolazi prva razina tvrđave s koje se pruža panoramski pogled na Split.
VODIČ:  licencirani vodiči koji govore hrvatski, engleski i/ili njemački
PONIJETI: udobnu obuću, mali ruksak, kabanicu u slučaju kiše, zaštitnu kremu za sunce, laganu jaknu, bocu vode, mobitel ili foto aparat, novac, osobna iskaznica

MJESTO POLASKA:

Moguće je organizirati prijevoz direktno iz smještajne jedinice. Po završetku izleta vraćanje u istu smještajnu jedinicu, ostanak u Splitu, Trogiru ili na aerodromu.

Upit za rezervaciju