Home / Blog / Jeep safari Velebit: sve što trebate znati
  • jeep-velebit-zadar-magic-croatia

Jeep safari Velebit: sve što trebate znati

Zadarska županija osim mora i plaža ima mnogo toga za ponuditi. Na primjer, da li ste znali da se u Zadarskoj županiji nalazi Velebit, najveća hrvatska planina i daleko najveće zaštićeno područje u Hrvatskoj?
Planina Velebit je područje izvanredne prirodne vrijednosti i bioraznolikosti, koja se ubraja u najcjenjenije prirodne lokalitete Hrvatske.
Iz tog razloga je planina, u cijeloj dužini od oko 150 km, uvrštena u UNESCO-vu Svjetsku mrežu rezervata biosfere.

velebit-mountain-zadar-jeep-safari

Jeep safari na planini Velebit pruža jedinstvenu priliku za vožnju u terenskim vozilima kroz netaknutu prirodu planine.

ŠTO ĆETE VIDJETI TIJEKOM VELEBIT JEEP SAFARIJA?

1. MAJSTORSKA CESTA

jeep-safari-velebit-zadar

Jeep safari na planini Velebit vam nudi jedinstvenu priliku vožnje terenskim vozilima starom makadamskom cestom tzv. Majstorskom cestom, koja je dobila ime prema naprednoj tehnici gradnje koja je korištena za izgradnju ceste kroz neprohodnu planinu. Prema legendi, radnici su se žalili da je iznimno teško kopati kroz žive stijene planine, pa im je cestovni inženjer ponudio mjeru zlata za istu težinu iskopanog kamena.
Cesta je otvorena 1832. godine nakon što su radovi trajali punih 11 godina i to je bila prva i glavna cesta koja je spajala kontinentalnu Hrvatsku s njenom obalom. Danas je ovo najljepša planinska cesta u Hrvatskoj s prekrasnim panoramskim pogledom, koju posjećuju samo rijetki ljubitelji prirode.

2. CRKVA SV. FRANE

jeep-safari-velebit-crkva-sv-frane

Neobična crkva sv. Franje smještena je na proplanku, podno vrha planine Velebit, ima dva trijema od kojih je jedan okrenut prema planini, a s drugi prema moru. Austrijski car Franjo II. odlučio je 1832. godine izgraditi crkvu u spomen na novoizgrađenu Majstorsku cestu. Danas je to popularna stanica za sve ljubitelje fotografije.

3. POGLEDI KOJI ODUZIMAJU DAH

jeep-safari-velebit-zadar-croatia

Tijekom Jeep safarija moći ćete uživati u veličanstvenim pogledima s više od 1.000 m nadmorske visine. Puno je stajališta na kojima ćete moći snimiti nevjerojatne panoramske fotografije mora, oštrih planinskih vrhova i zelenog zaleđa.

4. DIVLJI KONJI

jeep-velebit-divlji-konji

Divlji konji koji žive na planini Velebit potomci su domaćih konja koji su stanovnicima ovih pordučja služili u poljoprivredi. Prije pedeset godina nakon što je došlo do razvoja mehanizacije, ti su konji ostali živjeti u divljini jer više nije bilo potrebe za njima. Konji su danas zaštićeni, a poznati su po mirnoj prirodi jer ponekad prilaze ljudima u potrazi za hranom.
Budući da žive slobodno na planini, nikad nije zajamčeno da ćete ih upoznati, ali ako budete imali dovoljno sreće, možete primijetiti veličanstvene divlje konje.

5. NAJATRAKTIVNIJI PLANINSKI VRH – TULOVE GREDE

jeep-safari-velebit-zadar-magic-croatia

Tulove grede jedinstveni su krški fenomeni i jedan od najatraktivnijih planinskih vrhova koji doseže visinu 1.120 m. Oštri planinski vrhovi su izuzetno strmi i dugi su 1 km.
Puno je legendi povezanih s ovim dijelom planine Velebit. Prema lokalnoj tradiciji na planini su živjele nevidljive velebitske vile kao i Crna kraljica, mitsko stvorenje koje je donosilo nesreću.
Tijekom Jeep safarija popeti ćete se do podnožja ovog planinskog vrha i uživati u zadivljujućem pogledu koji puca s planine, a ne zaboravite fotografirati i neobičan kraški krajolik.

6. KANJON ZRMANJE

zrmanja-canyon-jeep-zadar

Zrmanja je 69 km duga rijeka koja teče od planine Velebit prema Jadranskom moru kroz uski i strmi krajolik. Nekoliko kilometara prije nego što se rijeka ulijeva u more, stvorila je svoj put kroz veličanstven kanjon dubok 200 metara.
Tijekom jeep safarija zaustavit ćete se na platou s kojeg se pruža pogled na smaragdno zelenu rijeku i strmi kanjon.

7. LOKACIJE SNIMANJA FILMOVA O WINNETOU

winnetou-zadar-kroatien

Tijekom 1960-ih u zadarskoj su regiji snimljeni legendarni filmovi o avanturama indijanskog poglavice Winnetoua, temeljeni na romanima Karla Maya. On njemački je pisac čiji su romani prevedeni na tridesetak stranih jezika i tiskani u milijunskim primjercima. Filmovi o Winnetouu u Njemačkoj se smatraju najgledanijim filmovima svih vremena.
Tijekom Jeep safarija posjetit ćete mnoge poznate lokacije koje su služile za snimanje filma. Primjerice, rijeka Zrmanja sa svojim impresivnim kanjonom prikazana je kao Rio Pecos, dok je na platou iznad kanjona Zrmanje bilo selo Pueblo. Na planini Velebit snimljene su mnoge poznate scene s Winnetouom. Indijanski poglavica Winnetou iz filma umro je na planini Velebit, a nakon smrti slavnog glumca Pierrea Bricea koji je utjelovio glavni lik, njegova supruga prosula je njegov pepeo po ovoj mističnoj planini. Na planini je memorijalna ploča s natpisom posvećenim Winnetouu i Pierreu Briceu.

TRADICIONALNI RUČAK NA SEOSKOM GOSPODARSTVU

jeep-safari-velebit-ručak

Tijekom Jeep safarija zaustavit ćete se na tradicionalnom seoskom imanju, smještenom na planini. Tamo ćete otkriti ukusnu tradicionalnu hranu koja se inače poslužuje u ovom dijelu Hrvatske. Od suhomesnatih proizvoda do morskih plodova, vrhunskog maslinovog ulja, sira i domaćeg kruha. Ne propustite kušati tradicionalne slatkiše “frite” i zasladite se na kraju dana.

CJELODNEVNI IZLET JEEP SAFARI VELEBIT

jeep-velebit-zadar-magic-croatia

Cjelodnevni Jeep safari je 8-satni izlet koji uključuje sve lokacije koje se spominju u ovom postu te ručak na seoskom imanju. Cijena po osobi je 670,00 kn. Kliknite ovdje kako biste pronašli detaljan plan izleta.

POLUDNEVNI IZLET JEEP SAFARI VELEBIT

Ako ste kratki s vremenom, a ipak želite doživjeti planinu Velebit, tada je 5-satni izlet idealan izbor. Posjetit ćete kanjon Zrmanje i popeti se na sam vrh Tulovih greda. Ručak nije uključen u cijenu ovog izleta. Za više detalja kliknite ovdje.

 

Upit za rezervaciju