Home / Blog / Jedan dan u Zadru: što vidjeti?
  • zadar-magic-croatia
  • greeting-to-the-sun-zadar-magic-croatia
  • forum-zadar-magic-croatia
  • donat-zadar-magic-croatia
  • cathedral-zadar-magic-croatia
  • unesco-zadar-magic-croatia
  • one-day-zadar-magic-croatia

Jedan dan u Zadru: što vidjeti?

Zadar je prekrasan morski grad, smješten u samom srcu jadranske obale. Slovi kao jedan od najstarijih konstantno nastanjenih gradova u Hrvatskoj, a stoljećima je bio glavni grad pokrajine Dalmacije. Stoga ne čude brojni povijesni spomenici koji Zadar čine jednim od najšarmantnijih, ali još uvijek neotkrivenim gradom u Hrvatskoj.

zadar-magic-croatia

Brojni putnici odluče posjetiti Zadar tijekom njihovog putovanja iz Zagreba ili Plitvica (ako vas zanima što vidjeti u NP Plitvice kliknite ovdje) prema Splitu i Dubrovniku.

U ovom postu pronaći ćete naše preporuke što vidjeti ako odlučite posjetiti Zadar 2020. godine, ali imate samo jedan dan da otkrijete najbolje od grada.

KAKO DOĆI DO ZADRA:

Zadar je važno prometno središte u Hrvatskoj, a do njega se lako može doći glavnom autocestom Zagreb-Dubrovnik koja prolazi u neposrednoj blizini grada.

SMJEŠTAJ:

hotel-zadar-almayer-magic-croatia

Postoji više opcija kada je u pitanju odabir smještaja. Ako ste više hotelski tip, preporučujemo da rezervirate sobu u odličnom hotelu koji se nalazi u starom gradu s tajnim vrtom, pogledajte više ovdje.

Ako preferirate smještaj u hostelu, kliknite ovdje i provjerite koji hostel preporučujemo za vaš boravak u Zadru.

ŠTO VIDJETI:

Stari grad Zadar smješten je na poluotoku i savršene je veličine za istraživanje laganom šetnjom.

Uvijek preporučujemo obilazak grada uz vodstvo lokalnog vodiča jer će vas najbolje upoznati sa zanimljivim pričama, legendama i manje poznatim činjenicama o gradu (link ovdje) ili ako tražite razgled grada na nov i neuobičajen način, onda je Razgled Zadra s naočalama za virtualnu stvarnost najbolja stvar za vas (rezerviraj ovdje).

U svakom slučaju, ako se odlučite sami istražiti grad ili s vodičem, evo popisa neizostavnih znamenitosti koje trebate posjetiti:

1. Slušajte jedinstvenu melodiju Morskih orgulja

Morske orgulje su nezaobilazna stanica za sve koji posjete Zadar. Stepenice duge 70 metara koje se spuštaju u more i sviraju jedinstvenu melodiju svaki put kada morski valovi dotaknu obalu. Morske orgulje smještene su na zapadnoj strani poluotoka, izgrađene su 2005. godine i uskoro su postale jedan od najprepoznatljivijih simbola grada jer su jedinstvena instalacija takve vrste na svijetu.
Možete sjesti na stepenice i uživati u opuštajućoj melodiji koju svira more dok gledate obližnje otoke koji se pružaju na horizontu.

2. Stanite na Pozdrav Suncu kako biste pogledali najljepši zalazak sunca na svijetu i svjetlosni spektakl

greeting-to-the-sun-zadar-magic-croatia

Pozdrav Suncu nalazi se na morskoj šetnici, u neposrednoj blizini Morskih orgulja. To je 22 m širok krug smješten u mramornom pločniku sa solarnim pločama koje tijekom dana prikupljaju sunčevu energiju i kasnije ju pretvaraju u električnu energiju.
Najbolje vrijeme za posjetiti Pozdrav suncu je netom prije sutona jer ćete moći uživati u poznatom zadarskom zalasku sunca za koji je čak i Alfred Hitchcock, poznati engleski filmski redatelj, rekao da je najljepši na svijetu, ljepši i od onog na Floridi. Nakon zalaska sunca, 10 000 žarulja stvara različite svjetlosne efekte u bojama.

3. Otkrijte ostatke najvećeg rimskog Foruma izgrađenog u Hrvatskoj

forum-zadar-amgic-croatia

Forum je s brojnim trgovinama i veličanstvenim hramom bio središte javnog i vjerskog života tijekom razdoblja rimske kolonizacije grada. Zadarski forum izgrađen između 1. stoljeća prije Krista i 3. stoljeća nove ere i bio je najveći Forum izgrađen u Hrvatskoj.
Ostaci rimskog foruma jedna su od najintrigantnijih stvari o Zadru jer predstavljaju tisućljetnu povijest grada izloženu u javnosti, a zanimljivo je da su temelji Foruma bili skriveni ispod površine zemlje sve dok to područje nije očišćeno nakon bombardiranja u Drugom svjetskom ratu.

4. Stanite ispred crkve sv. Donata i napravite neizostavnu fotografiju ispred simbola grada

donat-zadar-magic-croatia

Crkva sv. Donata sagrađena je u 9. stoljeću. To je crkva koju ne možete ne primijetiti zbog njene monumentalne veličine. Ova neobična kružna crkva bila je privatna kapela biskupa Donata. Isprva je bila posvećena Presvetom Trojstvu, a u 15. stoljeću preimenovana je u crkvu sv. Donata prema biskupu koji ju je dao izgraditi.
Ova se crkva više ne koristi za liturgijske obrede, ali možete kupiti kartu (već od 20,00 kn po osobi) i provjeriti kako izgleda njena unutrašnjost koja je prilično zanimljiva zbog galerije na drugom katu.

5. Posjetite crkvu Svete Anastazije i popnite se na zvonik za nevjerojatni pogled na poluotok i zadarske otoke

cathedral-zadar-magic-croatia

Crkva sv. Anastazije najveća je katedrala u Dalmaciji. Njeni najstariji dijelovi pripadali su ranokršćanskoj bazilici izgrađenoj u 4. i 5. stoljeću, dok je njen današnji izgled oblikovan u romaničkom stilu tijekom 12. i 13. stoljeća.
Popnite se na zvonik katedrale i uživajte u prekrasnom panoramskom pogledu na poluotok i stari grad, šire područje grada i zadarske otoke. Cijena ulaznice je 15,00 kn.

6. Prošećite glavnom gradskom ulicom koja se zove Kalelarga

one-day-zadar-magic-croatia

Kalelarga je glavna ulica i mjesto okupljanja u Zadru. Njen naziv znači „Široka ulica“ i slijedi smjer nekadašnje glavne rimske ulice (Decumanus maximus) izgrađene prije 2.000 godina. Šetajući ovom ulicom pratit ćete tragove povijesti budući da ulica skriva fascinantne priče o gradu. To je najživopisnija ulica s brojnim trgovinama, caffe barovima i jedna od najomiljenijih ulica Zadrana kojoj je čak posvećena i pjesma.

7. Posjetite trg 5 bunara

Trg 5 bunara izgrađen je u 16. stoljeću iznad ogromne cisterne za vodu koja je služila za opskrbu građana tijekom neprijateljske opsade grada. U neposrednoj blizini trga nalazi se najstariji javni park u Hrvatskoj iz kojeg možete snimiti najljepše fotografije obližnje luke Foša i Kopnenih vrata.

8. Otkrijte impresivan sustav obrambenih zidina i Kopnena vrata, UNESCO spomenike

unesco-zadar-magic-croatia

Zadarski sustav obrambenih zidina i utvrda izgrađen je tijekom 16. i 17. stoljeća kako bi se Mletačka Republika oduprijela osmanskim pokušajima da svoje grad.
Najimpresivniji dio zidina su Kopnena vrata, sagrađena 1543. godine i smatraju se jednim od najljepših renesansnih spomenika u cijeloj Dalmaciji.
Zadar je bio najveći grad-tvrđava za vrijeme vladavine Mletačke Republike i Osmanlije nikada nisu uspjele srušiti gradske zidine.

Upit za rezervaciju