Home / Blog / Dugi otok: Najljepše plaže, što posjetiti i izleti
  • Veli-rat-Dugi-otok

Dugi otok: Najljepše plaže, što posjetiti i izleti

Dugi otok je otok kontrasta. S jedne strane se nalaze visoke strme litice dok s druge strane možete naći mirne uvale i prekrasne plaže. Kao što mu i samo ime kaže, otok je sa svojih 45 km dužine poprilično dug te je najveći otok zadarskog arhipelaga i 7. po veličini u Hrvatskoj.
Dugi otok posjeduje neka od najljepših prirodnih bogatstava u Zadarskoj županiji. Saznajte što sve možete vidjeti na Dugom otoku, koji izleti se organiziraju i još neke zanimljivosti o ovom jedinstvenom otoku zadarskog arhipelaga.

ŠTO POSJETITI

Dugi otok ima 12 naselja, a zbog svoje razvedene obale krije brojne plaže i uvale s bistrim plavim morem. Jedna od najljepših plaža na svijetu, pješčana uvala Sakarun, nalazi se na sjeveru Dugog otoka, dok je na jugu smješten Park prirode Telašćica.

SAKARUN

sakarun-saharun-dugi-otok

Sakarun je velika pješčana uvala na sjeverozapadnoj obali Dugog otoka. More je kristalno čisto i posebne tirkizne boje, a iznimno plitko more idealno je za obitelji s djecom. Plaža je okružena s gustom borovom šumom koja pruža hlad tijekom ljetnih mjeseci. Sakarun je zaštićen krajobraz i član je udruženja 25 Najljepših plaža svijeta.

VELI ŽAL

Veli-žal-dugi-otok

Veli Žal je još jedna plaža na Dugom otoku, smještena na nenaseljenom dijelu otoka usmjerena prema otvorenom moru. Plaža je šljunčana, na nekim dijelovima nalaze se vapnenačke stijene, a ispod morske površine tlo je prekriveno finim bijelim pijeskom. More je nevjerojatno prozirno, a bijeli pijesak reflektira svijetlo plavu boju mora.

VELI RAT

Veli-rat-Dugi-otok

Veli Rat je najsjevernije mjesto na Dugom otoku, a 3 km od mjesta na rtu otoka nalazi se najviši svjetionik na Jadranu. Svjetionik je izgrađen 1849. godine i visok je 42 m, a prema usmenoj predaji utrošeno je 10 000 žumanjaka prilikom izrade karakteristične žute fasade svjetionika. Gusta borova šuma okružuje svjetionik, a ispred se nalaze prekrasne šljunčane plaže s kristalno čistim morem.

GOLUBINKA

golubinka-dugi-otok

Špilja Golubinka smještena je u uvali Brbišćica. Ova neobična špilja prirodni je fenomen jer skriva veličanstvenu podvodnu plažu, a kroz otvor u unutrašnjost dopire svjetlost koja se prelama i obasjava kamene stijene stvarajući zaista poseban efekt, koji morate doživjeti.

ZMAJEVO OKO

zmajevo-oko-dugi-otok

Zmajevo oko nalazi se u neposrednoj blizini špilje Golubinke, na jugozapadnoj strani otoka. U karbonatnim stijenama nastalim prije stotinjak milijuna godina nalazi se morski bazen duboko usječen u stijene.

PARK PRIRODE TELAŠĆICA

telascica-dugi-otok

Telašćica je smještena na jugoistočnom dijelu Dugog otoka i najveća je i najsigurnija prirodna luka na Jadranu. Uvala je okružena s 13 otočića, a 1988. proglašena je Parkom prirode. Tri su temeljna fenomena koja predstavljaju osnovna obilježja ovog područja: jedinstvena uvala Telašćica, strmci ili takozvane “stene“, koje se uzdižu do 161 metar nad morem i spuštaju se u dubinu do 90 m, i konačno slano jezero “Mir” s ljekovitim svojstvima.

POTONULI TRGOVAČKI BROD

Dugi-otok-ship-sunken-shipwreck

Potonuli brod Michelle nalazi se u blizini Velog Rata. Radi se o talijanskom bodu koji je prevozi teret a nasukao se je 1984. godine. Brod je zalutao u razvedeni arhipelag Dugog otoka i nasukao se u plitkom moru.

VOJNI TUNELI

vojni-tuneli-dugi-otok

U uvali sjeverno od Božave postoji tajni vojni pomorski tunel koji je sagradila JNA kao sklonište za ratnu flotu.

IZLETI NA DUGI OTOK IZ ZADRA

Učinite svoj odmor nezaboravnim i upoznajte sve skrivene ljepote Dugog otoka u jednom od jednodnevnih izleta iz Zadra koji će vam dodatno uljepšati sjećanja na nezaboravni odmor u Dalmaciji.

1. CJELODNEVNI IZLET NA DUGI OTOK BRZIM BRODOM

speed-boat-dugi-otok

Cjelodnevni izlet na Dugi otok brzim brodom iz Zadra pruža najbolje od otoka u samo jednom danu. Vidjet ćete veličanstvenu Golubinka špilju i Zmajevo oko. Skočit ćete u duboko, plavo more, roniti na plaži Veli Žal, igrati picigin u uvali Sakarun, posjetiti misteriozni vojni tunel, potonuli brod i razgledati pitoreskno ribarsko mjesto Božavu.

2. CJELODNEVNI IZLET KAJACIMA NA DUGI OTOK

Kajak-Dugi-otok

Dugi otok Kajak atraktivan je izlet kroz koji ćete doživjeti najbolje od Dugog otoka. Posjetit ćete pješčanu plažu Sakarun, stijene Dugog otoka, skrivenu špilju Golubinka i zaronit ćete kod potonulog broda.

Upit za rezervaciju