Home / Blog / Božić i božićni običaji u Zadru
  • Advent Zadar-Magic Croatia

Božić i božićni običaji u Zadru

Božić i vrijeme Došašća je posebno svečano razdoblje kada se slavi Isusovo rođenje. Božićne pjesme, blagdanska jela, božićni običaji i tradicionalne božićne slastice čine ovaj najsvečaniji kršćanski blagdan zaista posebnim. Božić i božićni običaji u Zadru su se s vremenom mijenjali, no i u današnje vrijeme se nastoji njegovati većina tradicionalnih običaja specifična za ovo područje. Donosimo vam neke od božićnih običaja koji se i danas njeguju na području Zadra.

Advent Zadar-Magic Croatia

Vrijeme Došašća (Advent)

Vrijeme Došašća, odnosno Advent označava početak božićnog razdoblja i duhovne pripreme za Božić, a počinje 4 tjedna prije Božića. Tradicionalno se u ovo vrijeme na stol postavlja adventski vijenac  sa četiri adventske svijeće, po jedna za svaku nedjelju prije Božića. Dok vijenac simbolizira vječnost, svijeće na vijencu označavaju dolazeće svijetlo Isusa. Smatra se da prva svijeća simbolizira nadu, druga mir, treća slavi radost i veselje, a četvrta svijeća se naziva i svijeća anđela i donosi ljubav. Posljednjih nekoliko godina se već tradicionalno organizira paljenje adventske svijeće na velikom adventskom vijencu koji se nalazi na trgu Petra Zoranića.

Adventski vijenac-Magic Croatia

Na istoimenom trgu se od 2015. održava manifestacija Advent u Zadru koja svojim građanima i gostima uz poseban blagdanski doživljaj i posebno dizajnirane adventske kućice nudi pregršt zabavnih događaja i prigodnu gastronomsku ponudu.

Badnjak i običaji proslave Badnje večeri

Badnja večer se slavi dan prije samog blagdana Božića. Ova večer je veoma posebna za sve kršćane koji iščekuju blagdan Božića, odnosno Isusovo rođenje. Na sam Badnjak kršćani poste te se na blagdanskom stolu uglavnom nalaze riblji specijaliteti. Karakteristično jelo koje se veže za Badnjak je bakalar. Dok se u prijašnjim vremenima bakalar za Badnjaka spremao samo u bogatijim obiteljima danas je gotovo nemoguće zamisliti Badnjak bez bakalara. Od slastica se za Badnjak tradicionalno pripremaju fritule, slastica od prženog tijesta sa grožđicama.

Fritule- Magic Croatia

Za Badnju večer se tradicionalno okuplja obitelj oko blagdanskog stola te se nakon večere ide zajedno na misu Polnoćku. Jedan od običaja koji je nekada bio specifičan za ovo područje je paljenje badnjaka, komad drveta, najčešće panj koji se palio na otvorenom kaminu oko kojeg bi se okupila cijela obitelj. Ovaj običaj se zbog modernog  načina života polako gubi, no i dalje se njeguje u nekim obiteljima, a u selima zadarskog zaleđa se badnjak pali na seoskim trgovima.

Božićni običaji-Magic Croatia

Neke obitelji i danas njeguju tradiciju kićenja bora na sami Badnjak dok drugi okite bor i nekoliko tjedana prije Božića kako bi uživali što dulje u blagdanskom raspoloženju. Bor tako okićen krasi domove do Sveta tri kralja, odnosno 6.12. Neki Zadrani drže bor okićen do blagdana njihove zaštitnice, sv. Stošije koji se obilježava 15.12.

Božić Zadar-Magic Croatia
Najčešće ćete u dalmatinskim domovima, crkvama i trgovima naići na božićne jaslice koje prikazuju Isusovo rođenje. Jaslice sadrže figure malenog Isusa, djevice Marije i Josipa u štali te sveta tri kralja.

Božić u Zadru

Jaslice Zadar-Magic Croatia

Za veći dio Zadrana Božić počinje već u prvim satima nakon svete mise Polnoćke. Nakon mise vjernici jedni drugima čestitaju Božić.  Na božićno jutro vjernici također odlaze na svetu misu te se nakon mise okupljaju zajedno sa svojim obiteljima za bogatim blagdanskim stolom na kojem se najčešće nalazi neko pečenje. Božić se slavi unutar obitelji dok se za drugi dan Božića, odnosno blagdan sv. Stjepana odlazi u posjet prijateljima i susjedima.

Upit za rezervaciju