Home / Blog / 7 Najboljih mjesta za posjetiti za ljubitelje prirode u Zadarskoj županiji
  • karin-magic-croatia-mjesta-za-ljubitelje-prirode

7 Najboljih mjesta za posjetiti za ljubitelje prirode u Zadarskoj županiji

Zbog svog savršenog geografskog položaja zadarska regija može se pohvaliti predivnom prirodom i velikom raznolikošću krajolika. S 3 parka prirode i 2 nacionalna parka unutar Zadarske županije (4 Nacionalna parka koja možete posjetiti iz Zadra), na svakom koraku pronaći ćete nevjerojatnu prirodu. Od veličanstvene planine Velebit do najvećeg prirodnog jezera, stotinu otoka, prekrasnih rijeka i nevjerojatnih kanjona, sve to na jednom mjestu.
Ako ste zaljubljenik u prirodu i volite boraviti na otvorenom te želite provesti dan okruženi očaravajućom prirodom otkrivajući najljepše zadarske krajolike, tada biste trebali pogledati naš popis 7 najboljih mjesta za posjetiti za ljubitelje prirode u Zadarskoj županiji.

1. Nacionalni park Paklenica

Paklenica-national-park-magic-croatia

Nacionalni park Paklenica smjestio se je na južnim obroncima planine Velebit, a tu se nalaze i njegovi najviši vrhovi Sveto brdo (1753 m) i Vaganski vrh (1757 m). Ovaj prostor zaštićen je dosta rano, već 1949. godine proglašen je nacionalnim parkom zbog izuzetnih geomorfoloških oblika i veličanstvenih šuma. Bukove šume Nacionalnog parka Paklenica i Uvrštene su 2017. godine na UNESCO-v Popis svjetske baštine.
Paklenica je raj za ljubitelje prirode zbog brojnih planinarskih staza koje su prilagođene za rekreativce ali i zahtjevnije planinare. U Paklenici ćete proći kroz prekrasne kanjone, pokraj vertikalnih stijena, do podzemnog svijeta Manite pećine, potoka Mala Paklenica s pitkom vodom i planinskih vrhova s kojih ćete uživati u pogledima prema moru. Park možete posjetiti u našem izletu na Paklenicu.

2. Park prirode Velebit

zadar-outdoor-activities

Velebit je najduža planina u Hrvatskoj i cijelo područje planine zaštićeno je kao park prirode 1981. godine. Osim toga Velebit je najznačajnije je endemsko čvorište flore i kopnene faune u Hrvatskoj pa zbog toga nerijetko nosi naziv i „centar endemizma“, a uvršten je i u mrežu međunarodnih rezervata biosfere UNESCO-a.
Na Velebitu se nalazi i Majstorska cesta izgrađena u 19. st između Svetog Roka i Obrovca. Ova makadamska cesta pogodna je za bicikliste ali i vožnju autom te slovi za najljepšu planinsku prometnicu u Hrvatskoj. U blizini se nalazi vrh Tulove grede s kojeg možete uživati u nevjerojatnom pogledu na more, obalu i najviše vrhove. Istražite Velebit tijekom izleta Jeep safari.

3. Kanjon Zrmanje

zadar-outdoor-places

Zrmanja je prekrasna krška rijeka u Zadarskoj županiji, čiji tok karakterizira 6 kanjona. Posebno se ističe posljednji kanjon koji se nalazi na zadnja 2 km prije ušća Zrmanje u Novigradsko more. Ovaj kanjon zaštićen je kao geomorfološki spomenik prirode, a možete uživati u pogledu na nevjerojatni kanjon koji je preko 200 m visok s vidikovca Pariževačka glavica.

4. Krupa i Kudin most

Najljepši dio rijeke Krupe s njezinim raskošnim slapovima i sedrenim kaskadama nalazi se kod sela Golubić. Spuštajući se do Kudinog mosta uživat ćete u predivnim pogledima na modrozelenu Krupu i na njezinu sedrenu barijeru zvanu Deveterac. Ona je ime dobila prema devet sedrenih kaskada koje završavaju slapom preko kojeg vodi Kudin most. Most je zaštićen kao spomenik kulture i sastoji se od 12 lukova izgrađenih u suhozidu, na prijelazu iz 18. u 19. stoljeće.

5. Izvor rijeke Bijele

Rijeka Bijela je hidrološki fenomen jer izvire iz špilje koja se nalazi na 180 m visine. Naziv rijeke potječe od otopljenog vapnenca koji je bijele boje. Sam tok rijeke usječen je u kanjon s visokim okomitim stijenama koje vole ljubitelji sportskog penjanja. Nekoliko velikih slapova (najviši oko 15-20 m) u podnožju formiraju prirodne bazene prozirne zelenkaste boje.
Rijeka bijela ovisi o padalinama pa je idealno vrijeme za posjetiti izvor tijekom proljeća ili jeseni jer ljeti izvor presuši.
Do izvora rijeke Bijele stiže se cestom (makadam i asfalt), koja kreće od odvajanja s glavne magistrale (pravac Obrovac – Karin Gornji).

6. Karišnica i mlinice

karin-magic-croatia-mjesta-za-ljubitelje-prirode

Karišnica je kratka rijeka u Zadarskoj županiji koja ljeti presušuje. Rijeka Karišnica izvire  u špilji iznad mlinice, na nadmorskoj visini od 20 m. Špilja je duga oko 120 m i široka 4 -7 m te je tijekom sušnog perioda godine moguće ući u špilju i istražiti mjesto gdje izivire ova rijeka.
Nakon svojih kratkih 2.400 metara toka utječe u Karinsko more.
Na području rječice Karišnice nalazi se pet mlinica, koje su nekada bile u funkciji i za koje se vežu razne narodne predaje. Obilazak Karišnice dodatno upotpunjuje uređena staza opremljena edukativnim tablama koje upućuju na bogat životinjski i biljni svijet ovog podneblja.

7. Park prirode Vransko jezero

Vransko jezero je najveće prirodno jezero u Hrvatskoj. Drvena poučna staza koja se nalazi u Ornitološkom rezervatu opremljena je edukativnim tablama pa možete saznati više o pticama koje borave u parku. Osim toga možete posjetiti vidikovac Kamenjak i uživati u pogledu na jezero i kornatski arhipelag. Jezero okružuje panoramska staza duga 40-ak km koju možete proć automobilom, quadom ili biciklom.
Rijetko ćete na kojem drugom prostoru moći doživjeti tri potpuno različita krajolika – močvaru s raznovrsnim ekosustavom, razvedenu obalu Jadrana i ruralni ambijent Ravnih kotara.

Upit za rezervaciju