Home / Blog / 7 jednodnevnih izleta iz Zadra koje ne smijete propustiti

7 jednodnevnih izleta iz Zadra koje ne smijete propustiti

Ako planirate posjetiti Zadar, onda morate provjeriti ove nevjerojatne jednodnevne izlete iz Zadra koji će vaš odmor pretvoriti u veliku avanturu. Od očaravajućih slapova do prekrasnih otoka s nevjerojatnim plažama i slikovitim povijesnim gradovima.

Pogledajte naš cjeloviti vodič o tome kako doći do Zadra, gdje odsjesti i što možete vidjeti (kliknite ovdje).

Ono što Zadar čini savršenom destinacijom je blizina brojnih drugih zanimljivih lokacija i nacionalnih parkova – do kojih se može doći jednodnevnim izletom iz Zadra.
Nastavite čitati da biste saznali koji su najbolji jednodnevni izleti na koje možete krenuti iz Zadra da biste u potpunosti otkrili to područje.

7 UZBUDLJIVIH JEDNODNEVNIH IZLETA IZ ZADRA:

1. Nacionalni park Plitvice 

PLITVICE-one-day-trip-from-zadar-magic-croatia

Plitvice (pogledajte naš prethodni post što pogledati na Plitvicama) udaljene su oko 1,5 sati vožnje od Zadra i naša preporuka broj jedan za savršen jednodnevni izlet iz Zadra. Plitvice su sustav od 16 povezanih jezera koja su spojena veličanstvenim slapovima. Tirkizna boja i kristalno čista voda zadivit će vas dok se šetate drvenim stazama uz jezera okružena gustom šumom. Vidjet ćete brojne slapove i najveći vodopad koji je visok 78 m. Možete uživati i u laganoj vožnji brodom po najvećem jezeru i doći do druge strane nacionalnog parka. Ne zaboravite napuniti fotoaparat jer ćete snimati puno fotografija nevjerojatno lijepe prirode.

2. Istražite otok Dugi otok u jedinstvenom izletu gliserom iz Zadra

long-island-day-trip-from-zadar

Jednodnevni izlet iz Zadra do Dugog otoka odvest će vas na jedan od brojnih otoka zadarskog arhipelaga. Više informacija o izletu potražite ovdje. Uživat ćete u uzbudljivoj vožnji gliserom i posjetiti Park prirode Telašćica, koji uključuje prirodno slano jezero Mir, poznato po ljekovitom blatu i većem udjelu soli od obližnjeg mora. Posjetit ćete lokaciju potonulog broda, najvišeg svjetionika i podzemne špilje koja ima otvoreni strop kroz koji ulaze sunčeve zrake i stvaraju jedinstvenu podzemnu plažu. Kupat ćete se na jednoj od najboljih pješčanih plaža na Jadranu zvanoj Sakarun koja ima specifičnu bijelu boju pijeska i čistu tirkiznu boju mora. Posjetit ćete i bivše vojne tunele, a na kraju ćete se zaustaviti u ribarskom selu s tradicionalnim kamenim kućama.

3. Jednodnevni izlet iz Zadra u Nacionalni park Krka i Šibenik

sibenik-zadar-magic-croatia

Nacionalni park Krka nalazi se samo sat vremena vožnje od Zadra i u neposrednoj je blizini povijesnog grada Šibenika. Krka i Šibenik zajedno čine savršen jednodnevni izlet s prekrasnom prirodom i UNESCO zaštićenim mjestima u jednom (kliknite ovdje za više informacija o izletu). Krka je zapravo rijeka i jedan od dva nacionalna parka u Hrvatskoj kojim dominiraju slapovi. Nacionalni park Krka ima 7 sedrenih slapova, nekadašnju hidroelektrana izgrađenu među prvima u svijetu i etnografsku izložbu sa starim vodenicama. Prekrasne formacije vodenog svijeta, raznolike divlje životinje i umirujuća priroda očarat će sva vaša osjetila.
Šibenik je jedan od jedinih pet gradova na svijetu koji imaju dva spomenika pod zaštitom UNESCO-a. Prvi spomenik pod zaštitom UNESCO-a je katedrala svetog Jakova koja se gradila više od 100 godina i građena je u potpunosti od kamena, bez korištenja vezivnog materijala. Drugi spomenik je tvrđava svetog Nikole sagrađena u 16. stoljeću na otoku, kako bi odbila turske brodove prije nego što dođu do luke.
Nakon posjete katedrali možete istražiti šarmantan stari grad, njegove uske kamene ulice i popeti se uzbrdo do tvrđave Barone s koje se pruža najbolji panoramski pogled na stari grad i šibenski arhipelag.

4. Jednodnevni izlet iz Zadra do UNESCO zaštićenih gradova Splita i Trogira i tvrđave Klis

split-wellness-spa-magic-croatia

Split je gotovo 2 sata vožnje udaljen od Zadra. Najveći je obalni grad u Hrvatskoj, poznat po bogatim povijesnim spomenicima i rimskom caru Dioklecijanu koji je tu sagradio palaču prije 2.000 godina. Danas je Dioklecijanova palača zaštićena kao spomenik UNESCO-a. Kada se zateknete u Splitu, uvijek preporučujemo da posjetite obližnju tvrđavu Klis koja je smještena na brdu iznad uvale koja vodi do Splita. Klis je postao prilično poznat nakon serije Igra prijestolja jer je predstavljao izmišljeni Meereen, državu s robovlasnicima koju je osvojila Daenerys. Možete se prošetati tvrđavom, naučiti više o načinu na koji su ljudi živjeli u njoj i o njenoj burnoj povijesti jer je zbog svog strateškog položaja na litici bila gotovo neosvojiva.
Trogir je povijesni grad smješten na malom otoku nedaleko od Splita, povezanom mostovima s kopnom. Osnovali su ga u 3. stoljeću prije Krista grčki kolonizatori i smatra se najbolje sačuvanim romaničko-gotičkim gradom u Europi. Čitava njegova povijesna jezgra zaštićena je kao UNESCO-vo spomenik svjetske baštine.
Jedan od najboljih izleta koji kombinira sve spomenute destinacije možete pronaći na linku ovdje.

5. Otkrijte otoke Ugljan i Pašman iz Zadra

ugljan-pasman-day-trip-from-zadar-magic-croatia

Ugljan i Pašman su dva otoka smještena nasuprot starog grada Zadra. Otok Ugljan najbliži je Zadru, a do njega možete doći kratkom vožnjom trajektom u trajanju oko 25 min u jednom smjeru. Otok Ugljan povezan je s otokom Pašmanom prolazom Ždrelac. Nekad davno, Ugljan i Pašman bili su povezani u jedan veliki otok, ali su se razdvojili s porastom razine mora na mjestu gdje je danas most Ždrelac. Najbolji način za istraživanje oba otoka je biciklom. Nabavite trajektne karte i iznajmite bicikl ovdje.
Uživat ćete u mirisu zimzelenih borovih šuma, vidjet ćete drevne maslinike koji svjedoče 2000-godišnju tradiciju proizvodnje maslinovog ulja iznimne kvalitete i ukusa, tvrđavu Sveti Mihovil smještenu na brežuljku burne povijesti i sa sjajnim vidikovcem, maleni otok sa srednjovjekovnim samostan s vrijednom izložbom, zatim, jedini aktivni benediktinski samostan u Hrvatskoj, tradicionalne kuće izrađene od kamena, selo s dugom ribarskom tradicijom koja se zadržala do danas i još mnogo toga što tek trebate otkriti.

6. Obilazak otoka Paga uz degustaciju sira

pag-day-trip-from-zadar-magic-croatia

Pag je još jedan otok u zadarskoj županiji, udaljen samo sat vremena vožnje od Zadra, mostom povezan s kopnom. Pag je poznat po svom visokokvalitetnom siru, pečenoj janjetini, tradicionalnoj proizvodnji soli i jedinstvenom pravljenju čipke koja se nalazi pod zaštitom UNESCO-a. Otokom dominira dramatični stjenoviti krajolik, veličanstvene plaže s kristalno čistim morem i slikoviti renesansni stari grad Pag koji skriva tajnu. Na Pagu čak možete vidjeti nevjerojatna, 1000 godina stara stabla maslina u maslinicima mjesta Lun.
Za jednodnevni izlet na otok Pag koji uključuje kušanje sira i razgled starog grada Paga kliknite ovdje.

7. Planinarenje u nacionalnom parku Paklenica

Paklenica-National-Park-zadar-day-trip-magic-croatia

Paklenica je urezana u južne obronke planine Velebit, a poznata je po dramatičnim kanjonima Velike i Male Paklenice, krškim stijenskim vrstama i šumama od crnog bora. Od Zadra je udaljena manje od sat vremena vožnje. Park je vrlo vrijedno područje s 79 endemskih vrsta biljaka. U Paklenici se nalaze i ugrožene i rijetke vrste ptica poput zlatnog orla, sokola te srne i smeđi medvjed. Puna ljepota, Paklenica se može doživjeti samo planinarenjem, a ima preko 150 km planinarskih staza.
Da biste rezervirali izlet s iskusnim planinarskim vodičem, kliknite ovdje.

Upit za rezervaciju