Home / Blog / 4 Nacionalna parka koja možete posjetiti iz Zadra
  • Plitvice-lakes-waterfalls-national-park-magic-croatia

4 Nacionalna parka koja možete posjetiti iz Zadra

Ako planirate posjet Zadru, tada biste trebali znati da je to područje bogato prirodnim ljepotama i da se nalazi u neposrednoj blizini čak 4 nacionalna parka. Budući da u Hrvatskoj postoji ukupno 8 nacionalnih parkova, ubraja se među ekološki najbolje očuvane dijelove Europe jer je oko 10% zemlje zaštićeno. Stoga je baš Zadar idealno mjesto za planiranje posjeta nacionalnim parkovima. Osim posjeta nacionalnim parkovima, možete provjeriti 9 jedinstvenih aktivnosti koje možete učiniti dok ste u Zadru.

Netaknuta priroda, prekrasan krajolik i raznolikost flore i faune nacionalnih parkova nikoga neće ostaviti ravnodušnim.
Pogledajte naš popis 4 nacionalna parka koja možete posjetiti iz Zadra i planirajte svoje putovanje s ovim čarobnim destinacijama na umu.

1. Plitvice Nacionalni park, UNESCO Svjetska baština

Plitvice-lakes-waterfalls-national-park-magic-croatia

Nacionalni park Plitvička jezera nalazi se u planinskom dijelu Hrvatske, 1,5 sati vožnje udaljen od Zadra.
Plitvice su prvi nacionalni park u Hrvatskoj koji je proglašen 1949. godine. Plitvice su uvrštene u UNESCO-ov popis svjetske kulturne baštine vrlo rano, već 1979. zbog izvanredne univerzalne vrijednosti procesa sedimentacije sedrenih barijera, što je rezultiralo stvaranjem 16 jezera povezanih veličanstvenim slapovima. Sam proces nastanka barijera je kontinuiran, a jezera se neprestano mijenjaju. Sustav jezera podijeljen je na Gornja i Donja jezera; gornja jezera leže na dolomitnim slojevima, dok su donja jezera urezana u vapnenački kanjon.
Nacionalni park Plitvička jezera posjetiteljima nudi sedam različitih ruta za lakše razgledavanje u rasponu od 2-3 sata do 6-8 sati. Imajte na umu da nije dopušteno skretati s markiranih staza, voziti se biciklom u Parku ili plivati u jezerima.
Međutim, možete se prošetati drvenim stazama, voziti se električnim brodom preko najvećeg jezera Kozjak ili se voziti turističkim vlakom kako biste vidjeli brojne slapove i divili se tirkiznoj boji jezera.

plitvice-lakes-national-park-from-zadar-magic-croatia

Jedan određeni vodopad u Plitvicama razlikuje se od svih ostalih. To je Veliki slap visok 78 metara, a ujedno je i najviši vodopad Hrvatske. Još jedna izvanredna vrijednost Plitvica je šuma bukve i jele koja pokriva gotovo 80% Parka. Netaknute šume predstavljaju idealno stanište za najpoznatijeg stanovnika – smeđeg medvjeda (Ursus arctos) i druge zaštićene vrste poput vukova i risa.
Jezera pripadaju najimpresivnijim mjestima na svijetu. Čak je i CNN Plitvice uvrstio na popis 25 najljepših mjesta širom svijeta.
Postoji legenda o nastanku Plitvičkih jezera, koja govori o Crnoj kraljici koja je sišla s planine nakon strašne suše i poslala vjetar i grmljavinu, konačno donoseći kišu koja je na kraju rezultirala stvaranjem 16 jezera. Od tada voda beskrajno teče danju i noću kroz prekrasna jezera.

Dodatni savjet: ako želite posjetiti Plitvice s lokalnim vodičem u privatnom razgledavanju s organiziranim prijevozom i ulaznicama uključenim u cijenu, kliknite vezu ovdje.

2. Nacionalni park Krka

krka-waterfalls-national-park-from-zadar-magic-croatia

Nacionalni park Krka nalazi se u blizini povijesnog grada Šibenika, samo sat vremena vožnje od Zadra. Ime je dobio po rijeci Krki, a nacionalnim parkom proglašen je 1985. godine. Ova nevjerojatna rijeka duga je 72,5 km, što je čini 22. najdužom rijekom u Hrvatskoj. Njezin je tok formirao jezera i 7 veličanstvenih slapova. Ovi slapovi predstavljaju izuzetnu prirodnu vrijednost i privlačni su svim istinskim ljubiteljima prirode jer je područje Parka osmišljeno na način koji posjetiteljima nudi poučne staze, kontakt s prirodom i prekrasne vidikovce.
Područje Skradinskog buka najčešće je glavni cilj posjetitelja.To je najveća kaskada na rijeci Krki, visine 46 m sa 17 sedrenih barijera što rezultira prekrasnim prizorom.
U blizini Skradinskog buka nalaze se ostaci nekadašnje hidroelektrane. Bila je najstarija takva hidroelektrana, izgrađena i puštena u rad 1895. godine, samo dva dana nakon Tesline hidroelektrane na Nijagarinim slapovima. Tako je Šibenik dobio električnu gradsku rasvjetu prije mnogih europskih gradova.
Snagu vode koristili su i mještani pa se vodenice mogu naći na šest od sedam slapova Nacionalnog parka Krka. Obnovljeno je nekoliko mlinova i pretvoreni su u izložbene prostore za etnografske zbirke u kojima su predstavljeni stari zanati, život mlinara, tradicionalna narodna nošnja i tradicionalna hrana. Etno selo u Nacionalnom parku Krka nedavno je dobilo prestižnu nagradu Zlatni cvijet Europe u konkurenciji od nekoliko tisuća prijavljenih.

visovac-krka-national-park-magic-croatia

Unutar Parka, usred jezera Visovac, nalazi se mali istoimeni otok – nadaleko prepoznatljiva slika Nacionalnog parka Krka. Zbog svog specifičnog položaja i ambijenta, Visovac su prvi put naseljeni pustinjacima sv. Augustina, sredinom 14. stoljeća. Tu su sagradili su mali samostan i crkvu. Nakon što su otišli, na otok su došli franjevci 1445. koji su u 17. stoljeću obnovili su samostan. Tu se nalazi vrijedna arheološka zbirka, zbirka povijesnih crkvenih haljina i bogata knjižnica koja sadrži niz vrijednih knjiga i inkunabula.
Posjet otoku Visovcu moguć je izletom brodom sa Skradinskog buka (plaća se dodatno), a uključuje 30 minuta obilaska otoka, franjevačkog samostana, crkve i muzeja.

Dodatni savjet: posjetite Nacionalni park Krka uz licenciranog vodiča, više pročitajte ovdje.

3. Nacionalni park Paklenica, UNESCO Svjetska baština

paklenica-national-park-from-zadar-magic-croatia

Nacionalni park Paklenica obuhvaća najatraktivnije dijelove planine Velebit, a udaljen je oko 45 minuta vožnje od Zadra. Paklenica je proglašena nacionalnim parkom 1949. godine zbog svojih jedinstvenih prirodnih obilježja, veličanstvene šume i izvanrednih geomorfoloških struktura. Njegove najupečatljivije karakteristike su dva veličanstvena kanjona – Velika i Mala Paklenica. Planina je stanište crnog bora i ime joj je izvedeno od smole crnog bora nazvanog “paklina”. Smola se ekstrahirala iz crnog bora sve do Drugog svjetskog rata i koristila se kao tvar za osvjetljenje kuća i za oblaganje drvenih brodova.
Najviša okomita stijena na planini Velebit zove se Anića kuk. Ta stijena, visoka 400 metara, više je nego dobro poznata alpinistima i najpoznatija je lokacija za penjanje u Hrvatskoj. U Paklenici postoji više od 500 opremljenih penjačkih ruta i poznata je kao jedno od najboljih europskih područja za penjanje (rock climbing). Najviši vrh u Paklenici zove se Vaganski vrh i visok je 1757 m.

paklenica-national-park-zadar-magic-croatia

U Parku se nalazi više od 150 km planinarskih staza i možete doći do izvrsnih vidikovaca s kojih ćete se diviti pogledu na more i šire zadarsko područje.
Nakon kratke šetnje, u kanjonu Velike Paklenice primijetit ćete kompleks tunela ugrađen u stijene, ispod litice visoke 400 m. Ti su tuneli bili najbolje čuvana tajna, a izgrađeni su od strane jugoslavenske vojske 1950-ih. Danas su podzemni tuneli rekonstruirani u moderan posjetiteljski centar s muzejskim eksponatima, suvenirnicom i caffe barom.
Još jedna atrakcija unutar parka je planinarski dom Lugarnica. Do njega možete doći nakon 1,5 sata planinarenja, a sjajna stvar je da možete sjesti za jedan od stolova i naručiti čaj, hladno piće ili tursku kavu dok se divite pogledu s planine.

Dodatni savjet: za planinarenje u Nacionalnom parku Paklenica uz vodstvo stručnog vodiča pogledajte ovdje.

4. Nacionalni park Kornati

kornati-national-park-zadar-magic-croatia

Nacionalni park Kornati je arhipelag koji se sastoji od 89 otoka, otočića i grebena južno od Zadra. To je najrazvedenija otočna skupina na Sredozemlju. Kornati su proglašeni nacionalnim parkom 1980. godine.
Bez obzira gledate li kornatsko otočje iz zraka ili s mora, pogled je jednako impresivan. Kornatski otoci izgledaju poput razbacanog kamenja okruženog kristalno čistim morem.
Možda najimpresivniji dio arhipelaga je strana okrenuta prema otvorenom moru, gdje se litice uzdižu visoko nad morskom površinom. Najviše litice nalaze se na otocima Klobučar (80 metara) i Mana (65 metara). More je nevjerojatno čisto i prozirno, a svjetlost prodire duboko, stvarajući specifično stanište za ribe i razne vrste zadivljujućih koralja.
Iznad plavog mora gotovo da ne postoji ništa osim neplodne stijene. Iako bi mnogi ovo područje opisali kao „mjesečev krajolik“, u Nacionalnom parku Kornati zabilježeno je preko 650 biljnih vrsta. Također, na otoku Kornatu nalaze se ostaci utvrde Tureta ili Toreta koja je sagrađena u šestom stoljeću, a svjedoči o prisutnosti čovjeka.
Jedriličari kornatske otoke doživljavaju kao “nautički raj”, jer brojni otoci i uvale pružaju sigurno utočište i prekrasne plaže bez gužve.

kornati-islands-national-park-magic-croatia

Dodatni savjet: nacionalnom parku Kornati možete se diviti s mora – u privatnom  izletu brodom ili možete odabrati prekrasan pogled na te kamene bisere iz zraka tijekom panoramskog leta.

CIJENE I SEZONE

Ulaznice u nacionalne parkove variraju, u rasponu od nekoliko eura do luksuznih ulaznica za najpopularniji nacionalni park – Plitvička jezera. Cijena se razlikuje i ovisno o sezoni. Na primjer, visoka sezona obično započinje u lipnju i traje do listopada. Tijekom visoke sezone vjerojatno ćete uočiti gužve na najatraktivnijim mjestima u nacionalnim parkovima. Iz tog razloga trebali biste razmotriti posjet nacionalnim parkovima izvan sezone u proljeće (travanj i svibanj) kada je priroda procvjetala i ima puno vode u rijekama i slapovima. Jesen je još jedno razdoblje koje je zbog povoljnih vremenskih uvjeta i prekrasnih boja šume vrlo preporučljivo za posjetu nacionalnim parkovima.

Upit za rezervaciju