Home / Izleti / Razgled grada Zadra
 • the-greeting-to-the-sun-zadar
 • pozdrav-suncu-2
 • zadar
 • zadarska-riva-9
 • zadar2

Razgled grada Zadra

Upoznajte grad koji će Vam uvijek iznova ponuditi nešto novo i posve originalno. Smješten u samom srcu Jadrana, Zadar čini urbano središte Sjeverne Dalmacije. Zadar je jedno od najpopularnijih hrvatskih turističkih odredišta, kojeg je i londonski Times proglasio „središtem zabave na Jadranu“. Pa upoznajmo ga!

TERMINI: po dogovoru

O DESTINACIJI:

Grad Zadar je naseljen već više od 3000 godina. Osnovali su ga Rimljani kao jednu od svojih kolonija u 1. stoljeću prije Krista te mu dali ime Jadera. Stoljećima je bio glavni grad Dalmacije budući da ima izlaz na Jadransko more bio je točka interesa mnogim stranim osvajačima. Zadrom su vladali Mlečani, Austrijanci i Napoleon i svi su ostavili trag ne samo u povijesti,već i u gastronomiji, jeziku i tradiciji grada.

Obilazak započinje na Pozdravu Suncu, modernoj umjetničkoj instalaciji koja se nalazi na zapadnom dijelu starog grada. Nastavljamo prema rivi te ćemo biti praćeni glazbom Morskih orgulja sve do antičkog trga Forum.

Forum – glavni trg rimskog Iadera na kojem se odvijao cjelokupni javni život grada nalazi se ispred crkve Sv. Donata i Nadbiskupske palače. Podignut je tijekom carskog razdoblja rimske države od 1. stoljeća pr.n.e. do 3. stoljeća naše ere.

U 9. stoljeću na sjeveroistočnom dijelu trga sagrađena je crkva sv. Donata koja je primarno posvećena Svetom Trojstvu, a danas nosi ime poznatog srednjovjekovnog biskupa koji je prema legendi donio tijelo sv. Anastazije u Zadar.

Istočno od trga Forum je katedrala sv. Anastazije. To je najveća katedrala u Dalmaciji sagrađena u romaničkom stilu u 12. i 13. stoljeću na mjestu nekadašnje rane kršćanske bazilike. Jedan kat zvonika podignut je u 15. stoljeću, te je nadograđena na kraju 19. stoljeća.

Razgled se nastavlja Kalelargom, glavnom gradskom ulicom koja vodi do gradskog trga. Okružena je Gradskom vijećnicom iz 16.st. s tornjem za sat iz 18. stoljeća, gradskom stražom i gradskom ložom iz 12. stoljeća obnovljenom u 16.st. Pored Gradske vijećnice je crkva sv. Lorenca iz 11. stoljeća čiji su ostaci su i danas unutar ugostiteljskog objekta. 

Danas je grad Zadar sačuvani spomenik različitih povijesnih vremena i kultura, koje su postavile granice i vidljive konture njegova urbana izgleda, a kao i tijekom minulih stoljeća burne povijesti čuvaju ga i dalje njegova četiri sveca zaštitnika – Sv. Krševan, Sv. Šime, Sv. Stošija i Sv. Zoilo.

Nakon šetnje gradskim ulicama, vrijeme je za kušati zadarski Maraschino. Maraschino je liker bogatog okusa koji se dobiva iz višnje maraske koje se uzgajaju u zaleđu grada već stoljećima.

TRAJANJE RAZGLEDA: 2 sata

CIJENA: 
180,00 HRK  ili  25,00 EUR po osobi

UKLJUČENO U CIJENU:

 • stručni vodič
 • ulaznica za sv. Donat
 • Maraschino

VODIČ:  licencirani vodiči koji govore hrvatski, engleski i/ili njemački

NAPOMENA:
Izlet se može organizirati za minimalno 4 osobe, a maksimalno 40 osoba.

MOŽEMO UGOVORITI:

 • razgled i upoznavanje svih crkava u Zadru
 • posjet tornju sv. Anastazije
 • posjet Muzeju antičkog stakla
 • posjet Muzeju iluzija
 • posjet Muzeju srebra i zlata grada Zadra

 

MJESTO POLASKA

Upit za rezervaciju