Home / O Hrvatskoj

O Hrvatskoj

HRVATSKE REGIJE:

SLAVONIJA:

Slavonija je najravnija Hrvatska regija sa okom nepregledivim ravnicama, sa jako puno vinograda, podzemnih vinskih podruma namijenjenih ugodnom društvu i nezaboravnim trenucima uz dobru slavonsku hranu, rakiju, vino i tamburaše.  Slavonski gradovi: najstariji europski grad Vinkovci, grad heroj Vukovar, podrum grad Ilok, Osijek i Đakovo.

 

SREDIŠNJA HRVATSKA: Središnja Hrvatska je dio Hrvatske koji je bogat kulturnom i gastrononskom ponudom, sa starim austro-ugarskim gradovima i mnogim dvorcima smještenim na najvećim brežuljcima okruženih vinogradima, vinskim podrumima i voćnjacima. Veći gradovi središnje Hrvatske: Zagreb, Samobor, Velika Gorica, Krapina, Varaždin, Čakovec, Koprivnica, Bjelovar, Sisak i Karlovac.

 

ISTRA:

Istra je jedan od najljepših dijelova Hrvatske. Unutrašnjost Istre je bogata mnoštvom brežuljaka na kojima su smješteni mali istarski gradovi, vinogradi, crkve. Sve to je spojeno bogatom turističkom ponudom (hoteli, apartmani, konobe) i posebnom autohtonom gastronomskom ponudom. Priobalni dio Istre sastavljen je od malih kamenih gradova uskih ulica jedinstvenih na Mediteranu. Istarski priobalni gradovi su: Novigrad, Poreč, Rovinj, Pula, Opatija, Rijeka itd.

 

DALMACIJA:

Dalmacija je morska regija sa preko 1000 otoka odvojena masivnim planinskim lancima koji je dijele od kontinentalne Hrvatske od kojih neki završavaju u samom moru. U ovoj regiji ima 3 nacionalna parka, 3 parka prirode i 5 spomenika pod zaštitom UNESCO-a (stari grad Dubrovnik, romanički grad Trogir, Dioklecijanova palača, stari grad na Hvaru i Šibenska katedrala).  Veći gradovi su: Dubrovnik, Hvar, Makarska, Split, Trogir, Šibenik i Zadar te nekoliko manjih, a svi gradovi su građeni isključivo od masivnog kamena sa popločanim ulicama koje pričaju o bogatoj povijesti.

Leave a Reply