Cerovačke špilje - Magic Croatia
Home / Izleti / Cerovačke špilje
  • Cerovacke spilje
  • Cerovacke spilje izlet
  • Cerovacke spilje
  • Izlet Cerovacke spilje Velebit

Cerovačke špilje

Cerovačke špilje su najveći špiljski kompleks u Hrvatskoj sa oko 7 km kanala koji se i dalje istražuju. Mi vas vodimo u razgled 700 m Donje i Gornje špilje.

TERMINI: travanj – listopad, po dogovoru

O DESTINACIJI:
Cerovačke špilje smještene su na južnom dijelu Parka prirode „Velebit“, među najpoznatijim su i najznačajnijim speleološkim objektima u Hrvatskoj. Otkrivene su prilikom gradnje željezničke pruge od Gračaca prema Cerovcu, prvoj maloj stanici prema Kninu. Po toj su stanici dobile i ime. Kompleks čine 3 špilje (Donja, Srednja i Gornja) sa oko 7 km istraženih kanala koji se i dalje istražuju. Za turistički posjet uređeno je prvih 700 m Donje i Gornje špilje. Ove špilje su iznimno bogate nalazima iz davne prošlosti. Osim velike količine arheoloških ostataka također su jedno od većih nalazišta špiljskog medvjeda u Hrvatskoj. Tako ovdje možete i danas vidjeti tragove „brušenja“ medvjeda na stijenama nastale njihovim kretanjem uz stjenke špilja. U njima su pronađene i ljudske kosti i brončana sjekira koje su pripadale plaistocenskom lovcu na spiljskog medvjeda. Zbog jedinstvene prirodne ljepote i brojnih nalaza iz davne prošlosti Cerovačke pećine su 1961.g. zakonom zaštićene kao geološki spomenik prirode.

PLAN IZLETA:
Nudimo sve informacije te stručne ture po gornjoj i/ili donjoj špilji Cerovačkih pećina ali i sve ostale sadržaje koji će Vaš doživljaj upotpuniti. Posjetom jedne od špilja dobit će te uvid u bogatstvo podzemnog svijeta Velebita.
Voda svojim konstantnim kapanjem nastavlja tisućama godina star proces gradnje siga. Zato je iznimno važno da se stupajući špiljom ponašamo s poštovanjem prema istoj i ne diramo njene ukrase. Jer samo jednim nepromišljenim pokretom ruke prekinut ćemo proces koji traje desetljećima. Temperatura u špiljama je konstantna. Bez obzira na godišnje doba, u Donjoj špilji je uvijek oko 5°C dok je u Gornjoj oko 8°C. Tome treba prilagoditi svoju odjeću, po mogućnosti imati obuću koja je prilagođena skliskom terenu.
Otvorene su u periodu od travnja – listopada od 10:00-18:00h.

CIJENA: na upit

UKLJUČENO U CIJENU:

  • ulaznica za Cerovačke špilje
  • vodič

NIJE UKLJUČENO U CIJENU:

  • prijevoz do Cerovačkih špilja
  • osobna potrošnja

NAPOMENA: Temperatura u špiljama se kreće između 5 i 11o C stoga preporučamo topliju odjeću, pokrivalo za glavu i udobne cipele.
Osim obilaska Cerovačkih špilja, moguće je organizirati razgled okolnih gradova te obroke u obližnjim konobama i restoranima. S obzirom na Vaše želje, mogući su različiti itinerari i trajanje izleta. Sukladno Vašim željama, moguće je organizirati cjelodnevni izlet.

Upit za rezervaciju